Βαλκάνια

Ισχυρός σεισμός στην Αλβανία: Κατέρρευσαν κτίρια - Αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών-Η ισχυρότερη δόνηση των τελευταίων 30 ετών-Εικόνες, Βίντεο

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν την γειτονική Αλβανία το απόγευμα του Σαββάτου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε κτίρια αλλά και τραυματισμούς.

Αυξάνεται ο αριθμός τρων τραυματιών στην Αλβανία μετά τους δύο μεγάλους διαδοχικούς σεισμούς που έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είκοσι πέντε με τριάντα άτομα τραυματίστηκαν από τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Αλβανία το απόγευμα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία των Τιράνων και του Δυρραχίου.  Από τις σεισμικές δονήσεις έχουν υποστεί ζημιές πολλά κτίρια και πολυκατοικίες.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρίσκεται στην Γερμανία καθοδόν για την σύνοδο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη αναμένεται να επιστρέψει στην Αλβανία, αναφέρει ο τύπος

Η πρώτη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 17:04 ώρα Ελλάδος και είχε μέγεθος 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου.  Η δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά από το Δυρράχιο και το εστιακό της βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Έντεκα λεπτά μετά ένας δεύτερος σεισμός (πιθανότατα μετασεισμός) μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε και πάλι την χώρα.

Και οι δύο σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε πολλές περιοχές της Αλβανία αλλά και της Ελλάδας και κυρίως στην γειτονική Κέρκυρα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανία αναφέρει πως μετά την πρώτη πληροφόρηση που είχε από τις αστυνομικές αρχές, την Πυροσβεστική αλλά και τις Νομαρχίες, δεν υφίστανται τραυματισμένες ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης στο χωριό Helmes κατέρρευσαν αρκετά σπίτια και δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι τραυματίες φέρονται ότι μεταφέρονται σε νοσοκομείο στα Τίρανα.

https://youtu.be/qWlAxR_C6Fc

Μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ο εκπρόσωπος του προέδρου, Tedi Blushi, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ίλιρ Μέτα λυπάται για τον σεισμό που έχει κλονίσει τη χώρα μας και ελπίζει να μην υπάρχουν ζημιές.  Ενώ οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

 

Ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και 30 χρόνια 

Το Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας παρείχε επίσημες πληροφορίες για τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα.  Αναφερόμενος στο Ινστιτούτο Υδάτων και Περιβαλλοντικής Ενέργειας, το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι ο σεισμός ήταν 5,8 μεγέθους στην κλίμακα Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν 30 χλμ. Βόρεια του Δυρραχίου. Στην ακτή κοντά στο ακρωτήριο Rodon. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αυτός είναι ο ισχυρότερος σεισμός τα τελευταία 20-30 χρόνια.

 

Τρόμος στους κατοίκους

Οι εικόνες και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ένιωσαν τον ισχυρότατο σεισμό είναι συγκλονιστικές. Όπως αναφέρουν  στο Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο οι πολίτες: «Ήταν πολύ τρομακτικό! Όχι μόνο η γη έτρεμε, αλλά οι τοίχοι ακούγονταν σαν να «σπάνε» και κομμάτια τους έπεφταν στο πάτωμα. Άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Είμαστε ακόμη έξω. Είναι η πρώτη φορά που τρόμαξα τόσο πολύ στην ζωή μου από έναν σεισμό».

 

Οι κάτοικοι των περιοχών που έγινε πολύ αισθητός ο σεισμός έχουν βγει έξω από τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...