Τεχνολογία

Η τεχνολογία "αποδεκατίζει" δίκτυα και προσωπικό στις τράπεζες

Ραγδαία αλλάζει το προφίλ των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη η τεχνολογία, οδηγώντας σε μεγάλη συρρίκνωση τα τραπεζικά δίκτυα και τους απασχολούμενους στον κλάδο.

Οι μειώσεις καταστημάτων και προσωπικού στις τράπεζες αποτελούν και ελληνική πραγματικότητα, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποδοθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι τράπεζες μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015, καθώς επίσης στις αρνητικές επιπτώσεις από τον τεράστιο όγκο των NPLs. Μια ματιά, ωστόσο, στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο πανευρωπαϊκά δείχνει ότι η συρρίκνωση των τραπεζών, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, έρχεται νομοτελειακά και επιταχυνόμενα. Και είναι απόρροια αφενός της τεχνολογικής επανάστασης, αφετέρου της ανάγκης για κερδοφορία σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ετήσια επισκόπηση του τραπεζικού κλάδου που δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να συρρικνώνεται τόσο από πλευράς φυσικής παρουσίας με καταστήματα, όσο και από πλευράς εργαζομένων. Την περυσινή χρονιά οι τράπεζες συνέχισαν τη μείωση του δικτύου των καταστημάτων τους σε όλη την Ευρώπη, καθώς το εκτεταμένο δίκτυο χάνει την αλλοτινή σημασία σου. Οι πελάτες συναλλάσσονται με τις τράπεζες ολοένα και περισσότερο εξ αποστάσεως, μέσω ψηφιακών καναλιών.

Ο συνολικός αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 2,6% το 2018, στα 6.088 καταστήματα, λιγότερα κατά 2.437 ή 29% από την έναρξη της συρρίκνωσης των τραπεζικών δικτύων το 2008. Η μείωση των τραπεζικών καταστημάτων ήταν περισσότερο αισθητή στη Γερμανία και στην Ιταλία. Σημειώνεται ότι σε επτά χώρες σημειώθηκε αύξηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο συνολικός αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων στην ΕΕ υποχώρησε πέρυσι σε περίπου 174.000 καταστήματα, κατά 5,6% ή περίπου 10.000 καταστήματα από τα τέλη του 2017. Συγκριτικά με το 2008, ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση με την κατάρρευση της Lehman Brothers, τα καταστήματα των τραπεζών έχουν μειωθεί κατά 27% ή περίπου 65.000 καταστήματα, αντανακλώντας την επιταχυνόμενη στροφή τα τελευταία χρόνια στο online και mobile banking.

Το 2018 περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της ΕΕ και συγκεκριμένα το 54%, χρησιμοποίησε το internet banking, σε σύγκριση με το 51% το 2017 και 29% το 2008.

Ο αριθμός των εργαζομένων στα πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ επίσης υποχώρησε και μάλιστα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1997 όταν η ΕΚΤ άρχισε να καταγράφει τα συγκεκριμένα στοιχεία. Στα τέλη του 2018 ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων υποχώρησε σε 2,67 εκατομμύρια από 2,74 εκατομμύρια ένα χρόνο πριν. Αυτό, συγκρινόμενο με τα 3,26 εκατομμύρια που ήταν οι τραπεζοϋπάλληλοι στην ΕΕ στα τέλη του 2008.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...