Κόσμος

Η Ευρωβουλή ζητά «βάσιμους λόγους» για νέα αναβολή του Brexit

«Βάσιμους λόγους» και «βάσιμο σκοπό» ζητά η Ευρωβουλή προκειμένου να συναινέσει σε μια νέα αναβολή του Brexit, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου.

Το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο ενέκρινε νόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει αναβολή του Brexit προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο διαζύγιο χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής αρνείται να κάνει ο Μπόρις Τζόνσον. Αλλά λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι ο κίνδυνος για ένα άτακτο Brexit παραμένει αληθινός, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν με 544 ψήφους υπέρ (126 ψήφους κατά, 38 αποχές), ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν μια νέα παράταση του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ παρά μόνον «αν υπάρχουν γι’ αυτό βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός (αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, διοργάνωση γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανάκληση του άρθρου 50 ή έγκριση μιας συμφωνίας αποχώρησης)».

Οι υποστηρικτές του κειμένου που εγκρίθηκε υπό τα χειροκροτήματα του ημικυκλίου και στο οποίο συμφώνησαν οι κυριότερες πολιτικές ομάδες, πλην της ακροδεξιάς, επαναβεβαιώνουν εξάλλου σ' αυτό ότι θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit και κρίνουν πως η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση, είναι «δίκαιη και ισορροπημένη». «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποσυρθεί από την Ένωση χωρίς συμφωνία, αυτό θα συμβεί με πλήρη υπαιτιότητα της βρετανικής κυβέρνησης», υπογραμμίζει επίσης το Ευρωκοινοβούλιο. Σημειωτέον, όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ, ότι κάθε νέα συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...