Ελληνοτουρκικά

Η Άγκυρα προχωράει σε πράξεις: Αποβατική άσκηση Τούρκων πεζοναυτών στο Αιγαίο - "Aνατολικά της Κρήτης το Oruç Reis, φόβισε τους Έλληνες"

Με αφορμή την αεροναυτική άσκηση «Σταθερότητα – 2019», το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ανακοίνωσε πριν λίγο την υλοποίηση αποβατικής ασκήσεως στο Αιγαίο, κατά τις προσεχείς ημέρες, από μονάδα της Ταξιαρχίας πεζοναυτών με έδρα την Φώκαια, ενώ σε αυτήν την δραστηριότητα θα συμμετάσχουν, όπως συνηθίζουν οι Τούρκοι και ομάδες κομάντος SAS-SAT με την βοήθεια ελικοπτέρων και αποβατικών σκαφών.

Υπενθυμίζουμε ότι το ελληνικό ΠΝ βρίσκεται στο Αιγαίο, τόσο με μονάδες επιφανείας όσο και με υποβρύχια, στα πλαίσια ασφαλείας των ελληνικών θαλασσίων συνόρων, αγρυπνώντας για τα τουρκικά τερτίπια τα οποία πολλαπλασιάζονται συνεχώς όπως φαίνεται.

https://twitter.com/Bahriye1773/status/1174245002144337920

Ειδικοί Έλληνες αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του πρώην Έλληνα ΓΕΕΘΑ κ.Αποστολάκη και την δύναμη του τουρκικού ΠΝ στο Αιγαίο, ότι οι Τούρκοι υλοποιούν «ψυχολογικές επιχειρήσεις» κάμψης του ηθικού της ελληνικής πολιτικής ελίτ, ενώ πιθανώς ετοιμάζουν και κάποιου είδους πρόκληση.     

Ξεκάθαρος όσο δεν γίνεται σε όλα αυτά όμως, είναι ο τουρκικός τύπος, ο οποίος μας καταδεικνύει με σαφήνεια την προσπάθεια «γκριζαρίσματος» της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα σε Ρόδο και δυτικά του Καστελόριζου με επέκταση προς τα νότια. Η κοινοποίηση των τουρκικών προθέσεων έγινε μέσω του διεθνούς ναυτιλιακού συστήματος Navtex, τονίζει τουρκική εφημερίδα η οποία μας παραθέτει μάλιστα και προκλητικό χάρτη.

Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία και το κρατικό ινστιτούτο Ωκεανογραφίας σύμφωνα με σειρά NAVTEX που εκδόθηκαν από την Αττάλεια, φέρεται να έχει «κλειδώσει» ολόκληρες περιοχές στην Μεσόγειο.

Επιπλέον, τα πλοία Φατίχ και Γιαβούζ ετοιμάζονται για νέες αποστολές, παρουσία τουρκικών μονάδων επιφανείας, ελικοπτέρων και υποβρύχιων λόγω της αεροναυτικής άσκησης «Σταθερότητα-2019, η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου, «μη επιτρέποντας στην περιοχή τετελεσμένα», τονίζουν Τούρκοι δημοσιογράφοι-φερέφωνα του καθεστώτος.

«Η Ελλάδα κυριαρχεί σε θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας μας, στη νοτιοδυτική Τουρκία, ενώ το Καστελόριζο (το αναφέρουν ως Meis Island), βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές. Οι Έλληνες προσπαθούν να μας κλέψουν 104 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή με την ΑΟΖ του  Καστελόριζου το οποίο έχει έκταση 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το νησί αυτό είναι μακριά από την ελληνική ΑΟΖ, ενώ η κυριαρχία του είναι αμφιλεγόμενη, μιας και αποτελεί φυσική προέκταση της Ανατολίας, με την Αθήνα να προσπαθεί να αλλάξει τη γεωγραφία στην περιοχή αγνοώντας την αρχή της διεθνούς δικαιοσύνης», αναφέρει το τουρκικό αφήγημα.

Επικαλούνται μάλιστα και τις υποθέσεις: Λιβύης-Τυνησίας (1984),  Ερυθραίας-Υεμένης (1999), Ρουμανίας-Βόρεια Θάλασσας (1969) Ουκρανίας (2009) και την διαμάχη Μπαγκλαντές-Μιανμάρ (2012), βάσει των οποίων υποστηρίζουν «ότι το Καστελόριζο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Τουρκίας άρα δεν έχει ΑΟΖ".

Το σίγουρο είναι ότι την ίδια στιγμή ο Ερντογάν «παίζοντας» το δικό του ανατολίτικο παιχνίδι με ΗΠΑ και Ρωσία, προσπαθεί να επιβάλει τις απόψεις του στις δύο υπερδυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Α.Μεσογείου και του Καστελόριζου. Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων ειδικών, ο Τούρκος ηγέτης δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα από όλα αυτά, λόγω άλλων παγκόσμιων σχεδίων.

https://twitter.com/Bahriye1773/status/1174263850289500160

«Γενί Σαφάκ»: Φόβισε τους Έλληνες το Ορούτς Ρέις

Το «Ορούτς Ρέις» φόβισε τους Έλληνες, το οποίο έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης, γράφει σήμερα Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», που έχει τίτλο «Ο φόβος της Κρήτης». Παράλληλα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα προαναγγέλλει ότι μετά το «Γιαβούζ» από την Κύπρο φεύγει και ο «Πορθητής», που θα κατευθυνθεί προς Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του ανοιχτά της Πάφου και ετοιμάζεται να επιστρέψει σε κάποιο τουρκικό λιμάνι. Από εκεί θα κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα για νέα γεώτρηση, αποχωρώντας από την Κύπρο.

Παράλληλα, το «Γιαβούζ» που έφυγε από τα Κατεχόμενα και έχει αγκυροβολήσει στην Αττάλεια ενδέχεται να σταλεί για νέα γεώτρηση νοτίως της Κύπρου, όπου το «Μπαρμπαρός» έχει διεξαγάγει έρευνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πάντως, την ώρα που τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα «Πορθητής» και «Γιαβούζ» αναμένουν νέες εντολές για γεωτρήσεις, το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» αναχώρησε από την Αττάλεια συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους Έλληνες, θεωρώντας ότι κατευθύνεται ανατολικά της Κρήτης. Σύμφωνα, πάντως, με το δημοσίευμα, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως προς τα πού θα κινηθεί.

«Οι Έλληνες ανησυχούν που το "Ορούτς Ρέις" έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης» γράφει η εφημερίδα, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι οι Έλληνες θεωρούν τις περιοχές που η Τουρκία διεξάγει έρευνες «ελληνικής δικαιοδοσίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το ερευνητικό πλοίο του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πολυτεχνείου της Άγκυρας "Bilim-2", το οποίο διεξάγει έρευνες στην περιοχή, έλαβε επίσης αυστηρή σήμανση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την ώρα που ο ελληνικός Τύπος διατηρεί εδώ και αρκετό διάστημα στην επικαιρότητα το θέμα των προετοιμασιών της Τουρκίας για έρευνες στις λεγόμενες "ελληνικές θαλάσσιες περιοχές". Στον ελληνικό Τύπο γίνονται επικίνδυνες εκκλήσεις, ακόμη και για επέμβαση κατά των τουρκικών ερευνητικών πλοίων και πλωτών γεωτρυπάνων» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και έρευνές της, παρακολουθώντας στενά τη δημιουργία τετελεσμένων που επιδιώκει ο άξονας Κύπρου και Ελλάδας. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι στο πλαίσιο αυτής της επαγρύπνησης αναμένεται να προβεί και σε άλλα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και νέου γεωτρύπανου.

https://twitter.com/Bahriye1773/status/1174246848611180544

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...