Μέση Ανατολή

Διωγμός! 120.000 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από το Ισραήλ μετά τη Συμφωνία του Όσλο-17.500 παιδιά!

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Η 13η Σεπτεμβρίου 1995 υποτίθεται πως θα αποτελούσε μια ημέρα-σταθμό για το Μεσανατολικό ζήτημα.

Τα χαμόγελα περίσσευαν μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν και Γιασέρ Αραφάτ παρουσία του Μπιλ Κλίντον. Αυτή ήταν η επισφράγιση της συμφωνίας του Όσλο που είχε υπογραφεί το 1993.

Μετά την υπογραφή του ειρηνευτικού συμφώνου του Όσλο το 1993, μέχρι σήμερα όμως ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 120.000 Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ισραηλινή βία

Οι συλλήψεις αφορούσαν αξιωματούχους, αρκετούς υπουργούς, εκατοντάδες ακαδημαϊκούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και προσωπικό των διεθνών οργανισμών.

Περίπου 2.000 γυναίκες και περισσότερα από 17.500 παιδιά έχουν συλληφθεί από τη Συμφωνία του Όσλο, σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου της Μέσης Ανατολής.

Η μεταχείριση των Ισραηλινών έναντι των παιδιών από την Παλαιστίνη σε στρατιωτική κράτηση έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τομέα ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα. Οι διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει έντονα το χειρισμό του Ισραήλ από το κορίτσι σύμβολο Ahed Tamimi, μέχρι το τελευταίο περιστατικό όταν και κλήθηκε στην αστυνομία 4χρονο παιδί!!

Σάλο είχαν προκαλέσει μαρτυρίες ανήλικων Παλαιστινίων για τις αγριότητες Ισραηλινών στρατιωτών εις βάρος τους. Τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια, τους ξυλοδαρμούς σε παιδιά 14,15 ή 16 ετών…. όπως καταγράφονταν σε βίντεο που είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το Παλαιστινιακό Κρατικό Κέντρο Φυλακών, σημειώθηκε αύξηση κατά 30% του αριθμού των συλληφθέντων παιδιών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017, όταν 380 παιδιά συνελήφθησαν από ισραηλινές δυνάμεις.

Η ισραηλινή βία συνεχίστηκε μέσα στα χρόνια διπλωματικής παράλυσης, μειώνοντας τις ελπίδες για λύση και οδηγώντας σε κλιμάκωση της παλαιστινιακής απογοήτευσης με τις νέες πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.

"Επί του παρόντος, υπάρχουν 7.500 φυλακισμένοι στις ισραηλινές φυλακές", ανέφεραν μη κυβερνητικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι 500 Παλαιστίνιοι υπόκεινται σήμερα στην ισραηλινή πολιτική "διοικητικής κράτησης", σύμφωνα με την οποία οι κρατούμενοι μπορούν να κρατούνται για ανανεώσιμες εξάμηνες περιόδους χωρίς δίκη.

Η πολιτική διοικητικής κράτησης δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τις βρετανικές αποικιακές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής (1923-1948) στην Παλαιστίνη. Περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στις ισραηλινές φυλακές από το 1967 ως αποτέλεσμα βασανιστηρίων, έλλειψης ιατρικής περίθαλψης ή τραυμάτων από πυροβολισμούς, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2018.

Σε κοινή δήλωση, ο Σύνδεσμοι Φυλακισμένων και ο Οργανισμός Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν συγκεκριμένα ότι 216 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στις ισραηλινές φυλακές από το 1967. Ανάμεσά τους επτά πυροβολήθηκαν, 72 άλλοι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου και 59 έσβησαν λόγω έλλειψης ιατρικής περίθαλψης. Η δήλωση σημείωνε ότι οι Παλαιστίνιοι υποβάλλονταν σε "απάνθρωπη" μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων. Περίπου το 60% των κρατουμένων έχουν υποστεί "βίαιες σωματικές επιθέσεις". Η δήλωση καλεί επίσης τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες να ξεκινήσει μια ειδική επιτροπή για να διερευνήσει τους θανάτους στις ισραηλινές φυλακές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...