Κυβέρνηση

Γλυπτά του Παρθενώνα: Καραμανλής - Σαμαράς είχαν απορρίψει την ιδέα του δανεισμού - Έπραξαν το αυτονόητο

Κατά το παρελθόν τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς είχαν απορρίψει την πρόταση να δανειστεί η Ελλάδα, τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Ούτε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ούτε από τον Αντώνη Σαμαρά έμαθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή τουλάχιστον ο άνθρωπος που τον παρέσυρε στο ατόπημα να ζητήσει ως… δανεικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τον Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο των εορτασμών του 2021.

Αν και τους είχαν προσφερθεί ως δανεικά από τους Βρετανούς πριν από 10 χρόνια, οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς αρνήθηκαν εμφατικά να δεχτούν τα Γλυπτά που έκλεψε ο Ελγιν και τα οποία οι απόγονοί του, λειτουργώντας ως σφετεριστές, παρανόμως παρακρατούν.

Ήταν το 2009 και στην Ελλάδα είχαμε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, με υπουργό Πολιτισμού τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε παραλάβει από τον Μιχάλη Λιάπη.

Τότε το Βρετανικό Μουσείο είχε προτείνει στην Αθήνα, εν όψει των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης, τον τρίμηνο δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, μέσω της διευθύντριας επικοινωνίας του μουσείου Χάνα Μπόλτον.

Το αίτημα είχε υποβληθεί στον Μιχάλη Λιάπη και συνέχισε να ασχολείται μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο ο Αντώνης Σαμαράς.

Τότε η διαχρονική θέση των υπουργών Πολιτισμού και του κ. Σαμαρά, που έστειλε την απάντηση, ήταν πως μία τέτοια κίνηση «θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση της υφαρπαγής των Γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια».

Ήταν η εποχή που μας παρακαλούσαν οι Βρετανοί να τα δανειστούμε, ωστόσο η τότε κυβέρνηση, έξυπνα σκεπτόμενη, κατάλαβε το παιχνίδι που κρυβόταν πίσω από την… αθώα πρόταση του Βρετανικού Μουσείου περί δανεισμού.

Δέκα χρόνια αργότερα, σε διαφορετικό μήκος κύματος, η σημερινή κυβέρνηση να ζητά δανεικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γεγονός που δεν της «βγήκε» και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Πηγή: Εφημερίδα δημοκρατία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...