Αρχείο

"Βυθίζεται" στο χάος η Βρετανία - Χ.Χάμιλτον: "Απειλή ο νέος IRA" - Ξεσπάει απελευθερωτικός αγώνας στην Β.Ιρλανδία - "Μάχη" για πρόωρες εκλογές

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στη Βρετανία, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ενώ στο παρασκήνιο αυξάνονται όλο και περισσότερο οι φόβοι για επιστροφή του IRA στην Ιρλανδία και νέο κύκλο αιματοχυσίας.

Όπως αναφέρει ο Γερμανοϊρλανδός συγγραφέας Χιούγκο Χάμιλτον, "ο νέος IRA αποτελεί πραγματική απειλή", καθώς τα γεγονότα των τελευταίων μηνών με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Derry και τη δολοφονία της δημοσιογράφου Lyra McKee, οδηγούν σε υποθέσεις πως ο απελευθερωτικός αγώνας του "Ρεπουμπλικανικού Στρατού της Ιρλανδίας δεν έχει τελειώσει.

Ουσιαστικά, οι εξελίξεις στη Βρετανία και οι δηλώσεις του Χ.Χάμιλτον επιβεβαιώνουν την προ μηνών εκτίμηση του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, για την επιστροφή του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και τις επιθέσεις για τις οποίες ο νέος IRA ανέλαβε την ευθύνη.

Παράλληλα, αξίζει να υπενθυμίσουμε το άρθρο του γνωστού Ιρλανδού δημοσιογράφου Donal MacIntyre στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σύμφωνα με το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο "μονοπάτι" του διαμελισμού, καθώς οι συνέπειες του Brexit δεν έχουν ληφθεί υπόψιν.

Σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων νέα ψηφοφορία για τις πρόωρες εκλογές, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον αναζητά τρόπους, προκειμένου να διασώσει τη θέση του, αλλά και τα σχέδιά του για το Brexit.

Μία ακόμη προσπάθεια καταβάλλει σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να διασφαλίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά μία ήδη πρώτη αποτυχημένη απόπειρα και με τις πιθανότητες να μην είναι με το μέρος του.

Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή του για πρόωρες εκλογές, την ώρα μάλιστα που φέρεται να αναζητάει νόμιμους τρόπους, προκειμένου να εμποδίσει μία νέα καθυστέρηση του Brexit, παρά τις προσπάθειες των αντίπαλών του στη βουλή.

Ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε ενώπιον των βουλευτών το αίτημα των πρόωρων εκλογών, την περασμένη εβδομάδα, μετά από το «ναι» της βρετανικής βουλής στο νομοσχέδιο που αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη «άτακτη» έξοδος της χώρας από την ΕΕ.

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρόταση του Τζόνσον για τις κάλπες και ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να «ηττηθεί» και σήμερα, καθώς έχει χάσει την πλειοψηφία της βουλής.

"Απειλή ο νέος IRA, δεν καταλαβαίνει ο Μπόρις Τζόνσον"

Με φόντο το Brexit, πολλοί πιστεύουν ότι η επαναφορά των συνόρων στην Ιρλανδία μετά από άτακτο Brexit θα προκαλέσει νέα έκρηξη βίας. Αλλά για ποιον λόγο ακριβώς; Μία εξήγηση από τον Γερμανοιρλανδό συγγραφέα Χιούγκο Χάμιλτον.

Ο Χάμιλτον γεννήθηκε στο Δουβλίνο από Ιρλανδό πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, σπούδασε με υποτροφία στο Βερολίνο και καταγράφει στα βιβλία του παιδικές αναμνήσεις απο την ταραγμένη Ιρλανδία της εποχής. Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), προειδοποιεί ότι θα ήταν ολέθρια η απώλεια του 'backstop', δηλαδή της ρήτρας για ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία που προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μ.Βρετανία για το Brexit, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει ο σημερινός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

"Για μας είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας να αποφύγουμε την επιβολή συνόρων. Αν είχαμε μόνο θαλάσσια σύνορα με την Αγγλία, θα είμαστε εντάξει", λέει ο Χάμιλτον σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί ότι πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία η "συμφωνία της Καλής Παρασκευής", η οποία πριν από 21 χρόνια τερμάτιζε την ένοπλη σύρραξη μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία, ανοίγοντας ουσιαστικά τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Αλλά υπάρχει ακόμη πραγματική απειλή;

"Οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν ανά πάσα στιγμή", λέει ο Γερμανοιρλανδός συγγραφέας. "Το βλέπουμε ήδη στη Βόρεια Ιρλανδία. Μία νεαρή δημοσιογράφος δολοφονήθηκε πρόσφατα, στη συνέχεια εξερράγη βόμβα στα σύνορα, τα έχω ζήσει όλα αυτά στη δεκαετία του '80. Είναι φοβερό το τι μπορεί να συμβεί. Και αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν το καταλαβαίνει ή δεν τον ενδιαφέρει αν διατηρείται η συμφωνία της Καλής Παρασκευής".

Νέος "απελευθερωτικός αγώνας" στην Ιρλανδία;

Ήδη στα τέλη της δεκαετίας του '90 αμετανόητοι Ιρλανδοί εθνικιστές αποσχίστηκαν από τον "Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό" (IRA) και το πολιτικό σκέλος του, το Σιν Φέιν, απορρίπτοντας κάθε συμβιβασμό με τους Προτεστάντες.

Εκτιμάται ότι ένα μέρος από αυτούς ή μία επόμενη γενιά δραστηριοποιήθηκε σε άλλες ομάδες όπως ο "Αληθινός Δημοκρατικός Στρατός της Ιρλανδίας (RIRA)" και εσχάτως ο "Νέος IRA". Πρόκειται για μία ουσιαστική απειλή, εκτιμά ο Χιούγκο Χάμιλτον:

"Ο Νέος IRA είναι απειλή, πρόκειται για νέους ανθρώπους, που δεν έχουν κατανόηση για τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Θεωρούν ότι διεξάγουν απελευθερωτικό αγώνα και θέλουν μία αφορμή για να τον ξεκινήσουν. Αν επανέλθουν τα σκληρά σύνορα, θα έχουν αμέσως αυτή την αφορμή".

Εθνικιστικές συμπεριφορές βλέπει όμως ο Γερμανοιρλανδός συγγραφέας και στη Βρετανία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι Ιρλανδοί, καθώς και άλλοι αλλοδαποί, αρχίζουν να γίνονται ανεπιθύμητοι στην Αγγλία.

"Πολύς κόσμος το αισθάνεται αυτό", υποστηρίζει. "Κατηγορούν τους Ιρλανδούς γιατί δεν πέτυχε το Brexit. Αλλά κατηγορούν και τους Ευρωπαίους. Αν δεν υπάρξει συμφωνία (για το Brexit), θα επικρατήσει χάος παντού στην Αγγλία, για το οποίο θα κατηγορηθεί η Ευρώπη και η Ιρλανδία".

Τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για να εμποδίσει μια νέα αναβολή του Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον, πάντως, δεν φαίνεται να εγκαταλείπει τη μάχη, καταβάλλοντας προσπάθειες προκειμένου να διασώσει τη θέση του και τα σχέδιά του για το Brexit. Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδα Telegraph, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει καταρτίσει σχέδια για να σταματήσει οποιαδήποτε παράταση του Brexit.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι σύμβουλοι του Μπόρις Τζόνσον πραγματοποίησαν σύσκεψη, χθες Κυριακή, προκειμένου να επεξεργαστούν μια στρατηγική για το πώς θα «απαντήσουν» στις προσπάθειες του βρετανικού κοινοβουλίου να ωθήσει την κυβέρνηση να ζητήσει νέα καθυστέρηση του Brexit, εάν δεν υπάρξει νέα συμφωνία.

Το σχέδιο που βρέθηκε στο τραπέζι, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα στείλει επιστολή παράλληλα με το αίτημα επέκτασης του Άρθρου 50, στο οποίο θα διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί παράταση μετά τις 31 Οκτωβρίου.

Η στρατηγική αυτή θα μπορούσε να μην αφήσει στους βουλευτές άλλη επιλογή από το να ψηφίσουν υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αναβολή του Brexit, καταδεικνύοντας τις συνεχόμενες ήττες που έχει υποστεί το Μπόρις Τζόνσον.

Οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα, εν όψει της αναστολής της λειτουργίας που τίθεται αύριο σε εφαρμογή, μετά από τη σχετική απόφαση του Μπόρις Τζόνσον, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...