Κόσμος

Ασάνς: Εταιρεία security φέρεται να τον κατασκόπευε για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

Αποκαλύψεις σχετικά με την παρακολούθηση του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τον Ιούλιο, ισπανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Ασάνζ παρακολουθούνταν σε 24ωρη βάση από ισπανική εταιρεία security ενώ βρισκόταν στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ερευνά τη δράση της ισπανικής ιδιωτικής εταιρείας security Undercover Global S. L., που προσελήφθη από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ για τη φύλαξη της πρεσβείας στο Λονδίνο αλλά επίσης κατασκόπευε τον Τζούλιαν Ασάνζ, που είχε καταφύγει εκεί για εφτά χρόνια, για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως αναφέρει η El Pais.

Σύμφωνα με έγγραφα, καταθέσεις και βίντεο που έχει στην κατοχή της η El Pais, που αποκάλυψε την κατασκοπευτική δράση της εταιρείας τον Ιούλιο. Η εταιρεία τοποθέτησε νέες κάμερες στην πρεσβεία στις αρχές Δεκεμβρίου 2017, ο ιδιοκτήτης της Ντέιβιντ Μοράλες διέταξε τους τεχνικούς να εγκαταστήσουν εξωτερική πρόσβαση streaming έτσι ώστε οι ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε όλες τις βιντεοσκοπήσεις.

Δεκάδες συναντήσεις του Ασάνζ με τους δικηγόρους του και επισκέπτες έχουν επομένως βιντεοσκοποηθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018 και έχουν παραδοθεί στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η έρευνα κατά του Μοράλες και της εταιρείας του διατάχθηκε από τον δικαστή Χοσέ ντε λα Μάτα αρκετές εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του βίντεο από την εφημερίδα που φέρεται η εταιρεία να κατασκοπεύει κατά του ιδιοκτήτη των WikiLeaks.

Ακολούθησε αγωγή από τον ίδιο τον Ασάνζ, στην οποία κατηγορεί την Undercover Global S. L. και τον ιδιοκτήτη της για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και του δικαιώματος απορρήτου μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.

Το Μέσο υποστηρίζει ότι ο Μοράλες, που είναι πρώην μέλος του στρατού, έχει επανειλημμένα δηλώσει προφορικά και γραπτά ότι δούλευε για τους Αμερικανούς παρά το ότι είχε προσληφθεί από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ και τις υπηρεσίες πληροφοριών του τότε προέδρου του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, που ήταν αυτός ο οποίος έδωσε στον Αυστραλό Ασάνζ την εντολή να κρυφτεί στην πρεσβεία στο Λονδίνο.

Ενέργειες κατασκοπείας διεξάγονται συνεχώς από υπαλλήλους security στην πρεσβεία κατά του Ασάνζ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, και περιλάμβαναν παρακολούθηση ενεργειών, διάθεσης, συνομιλιών και σύνταξη εμπιστευτικής αναφοράς κάθε ημέρα που στέλνονταν στον Μοράλες και μετά υποτίθεται ότι δίνονταν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Μία περίπτωση παρακολούθησης ξεχωρίζει, όταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας φέρεται να ζήτησε συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του Εκουαδόρ Ρόμι Βαλέχο και του Ασάνζ τον Δεκέμβριο του 2017 ενώ σχεδίαζαν την έξοδο του ιδρυτή των WikiLeaks σε άλλη χώρα. Παρότι η επιχείρηση απορρίφθηκε από τον Ασάνζ, που τη θεώρησε «ήττα», οι ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις από τη συνάντηση υποτίθεται ότι δόθηκαν αργότερα στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που στη συνέχεια προχώρησαν στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Αναφέρεται ακόμα ότι παρά το γεγονός ότι ο Ασάνζ είχε εμμονή ότι τον παρακολουθούσαν και έκανε κάποιες συναντήσεις στις γυναικείες τουαλέτες, ο Μοράλες ζήτησε να τοποθετηθούν μικρόφωνα στους πυροσβεστήρες της πρεσβείας.

Οι ενέργειες κατασκοπείας κατά του ιδρυτή των WikiLeaks φαίνεται ότι αυξήθηκαν τον Μάιο του 2017 οπότε υπήρξε κυβερνητική αλλαγή στο Εκουαδόρ που στη συνέχεια, τον Απρίλιο, παρέδωσε στις βρετανικές αρχές τον Ασάνζ.

Τον Ιούλιο ο ιδιοκτήτης της UC Global S. L. αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα για το αν η εταιρεία του κατασκόπευε τον Ασάνζ.

«Όλες οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές και ανήκουν στην κυβέρνηση του Εκουαδόρ. Εμείς απλά κάναμε μία δουλειά. Δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα, δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες» δήλωσε ο Μοράλες σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...