Εθνικά θέματα

«Απόβαση» των HΠΑ στην Eλλάδα: Εντός του 2020 η αμυντική συμφωνία Αθήνας-Ουάσινγκτον - Έρχονται νέα UAV για τις ΕΔ

Με ραγδαίους ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και τα σχέδια ενίσχυσης των αμυντικών συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή. 

Είναι γεγονός πως η Ελλάδα έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ σε στρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς ετοιμάζονται για μια σειρά από επενδύσεις και δημιουργία επιπλέον αμερικανικών βάσεων στη χώρα. 

«Η χρήση του λιμανιού της Σούδας, η χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα (Στεφανοβίκειο) και η χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις αμερικανικών UAV», είναι τα τέσσερα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, όπως τα όρισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή της Κυριακής» .

 Ο εκσυγχρονισμός της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ 

Πέραν των τεσσάρων αυτών σημείων, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας διευκρίνησε πως υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η συνδρομή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση των υποδομών των ΕΔ, όπως των αεροδρομίων που είναι ακόμη προς διαπραγμάτευση.

«Οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων, επομένως όποιος απειλήσει το συμφέρον της Ελλάδας ταυτόχρονα θίγει και το συμφέρον των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Και όπως τόνισε, το σημαντικό είναι ότι η νέα συμφωνία εμβαθύνει τη σχέση των δύο χωρών, την εξελίσσει, ενισχύει τους δεσμούς, αφού η Ελλάδα θα διαχειρίζεται κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, κερδίζοντας σε στρατηγικό επίπεδο.
Η συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωση όσον αφορά στο κείμενο.

Υπάρχουν αρκετά σημεία νομικής φύσεως να διευκρινιστούν, αλλά επιδίωξη είναι να υπογραφεί από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών πριν από την επίσκεψη Pompeo στην Αθήνα, και να προχωρήσει εντός του 2020.

Τα νέα συστήματα UAV και drones… 

Όσον αφορά στα νέα προηγμένης τεχνολογίας συστήματα του τομέα UAV, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την απόκτηση είτε με τη μορφή αγοράς, είτε με τη μορφή leasing κάποιων μονάδων, προκειμένου να επιτηρεί στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή και το Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ