ΗΠΑ

Αντεπίθεση Ντ. Τραμπ για τις κατηγορίες Πελόζι: "Κυνήγι μαγισσών από τους Δημοκρατικούς" - Στη δίνη του ουκρανικού σκανδάλου οι ΗΠΑ

Ένα πολιτικό θρίλερ που θυμίζει κινηματογραφική ταινία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσινγκτον μετά την παραπομπή και απόπειρα καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Με κατηγορίες για άσκηση πιέσεων στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με πολιτική σκοπιμότητα ενόψει των αμερικανικών εκλογών, οι Δημοκρατικοί "αποκάλυψαν" ένα ακόμα σκάνδαλο που εμπλέκει τον ισχυρό άνδρα των ΗΠΑ.

Άμεση ήταν η αντεπίθεση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέσω twitter κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς πως απαξιώνουν το έργο του Λευκού Οίκου με "ανοησίες ενός κυνηγιού μαγισσών". Οι εκλογές του 2020 πλησιάζουν και οι ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για πολλά "σκάνδαλα" ακόμα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση βέβαια είναι πως οι Δημοκρατικοί μπορεί να προχωρούν σε "διαρροές", ωστόσο κανένα από τα σκάνδαλα που έχουν ταρακουνήσει το σκοτεινό πολιτικό σκηνικό της Ουάσινγκτον, δεν τους έχουν εμπλέξει...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου το βράδυ της Τρίτης η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την εκκίνηση της επίσημης έρευνας σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής, δηλώνοντας ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

«Ο προέδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» τόνισε η Πελόζι.

Η Βουλή, όπου την πλειοψηφία κατέχουν οι Δημοκρατικοί, θα εξετάσει αν ο Τραμπ επιδίωξε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να δυσφημίσει τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Κυνήγι μαγισσών»

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ακύρωσε όλα τα ραντεβού του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μεταξύ αυτών και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «ανοησίες ενός κυνηγιού μαγισσών».

«Μια τόσο σημαντική ημέρα στα Ηνωμένα Έθνη, τόση πολλή δουλειά και τόση επιτυχία, και οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν σκοπίμως να την διαλύουν και να την απαξιώσουν με περισσότερες έκτακτες ειδήσεις με ανοησίες ενός Κυνηγιού Μαγισσών. Τόσο κακό για το έθνος μας», τόνισε ο Τραμπ μέσω Τwitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176604222709751809?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1176604222709751809&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fnews%2Fkosmos%2Fstory%2F191737%2Fsti-dini-toy-oykranikoy-skandaloy-oi-hpa-ereyna-gia-tin-parapompi-tramp

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176605750657003520?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1176605750657003520&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F928531%2Fipa-skiniko-polemou-enopsei-ton-eklogon-tou-2020%2F

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176606660279898112?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1176606660279898112&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F928531%2Fipa-skiniko-polemou-enopsei-ton-eklogon-tou-2020%2F

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176623010230525953?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1176623010230525953&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F928531%2Fipa-skiniko-polemou-enopsei-ton-eklogon-tou-2020%2F

Στη δημοσιότητα η καταγγελία

Υπό την πίεση των εξελίξεων, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος της εβδομάδας την καταγγελία που έκανε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε τον Ιούλιο o πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Αυτή η επικοινωνία των δύο ηγετών βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υπόθεσης στην οποία βασίστηκαν οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας αργά χθες την έναρξη επίσημης έρευνας με ερώτημα την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Αργά χθες, η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται να υποβληθεί στις Επιτροπές Πληροφοριών του Κογκρέσου –τόσο σε εκείνη της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και σε εκείνη της Γερουσίας– η καταγγελία που έκανε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος.

Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι ενέκρινε τη δημοσιοποίηση του απομαγνητοφωνημένου κειμένου της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, αλλά ο Λευκός Οίκος είχε πρωτύτερα αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα την καταγγελία.

Το χρονικό

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον ανέφερε πως του κατατέθηκε μια καταγγελία από έναν «αξιόπιστο» μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών, την οποία ο Άτκινσον έκρινε «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να την θεωρήσει «κατεπείγουσα» και να ενημερώσει το Κογκρέσο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν κατέθεσαν αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ τότε άρχισαν να ερευνούν αυτόν τον μυστηριώδη μάρτυρα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αυτός ανησυχούσε, μεταξύ άλλων, για το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Μετά από πολλές διαρροές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε την Κυριακή να παραδεχθεί ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν, και το γιο του, Χάντερ. Ο τελευταίος εργαζόταν για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο «δεν είχε κάτι μεμπτό» και δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Πάγωμα αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Μερικές μέρες πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ διέταξε το πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οποία τελικά αποδεσμεύτηκε, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Κρίνοντας από αυτή την ανησυχητική «ακολουθία», η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών υποπτεύεται ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας για να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα διαφθοράς εις βάρος του Τζο Μπάιντεν, και του γιου του.

«Δεν άσκησα καμία πίεση στην Ουκρανία», απάντησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστήριξε ότι πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία.

Παραπομπή

Επί μήνες, η αριστερή πτέρυγα του Κογκρέσου ζητούσε την έναρξη διαδικασίας παραπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως λόγω της πίεσης των ερευνών για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι νέες κατηγορίες έφεραν μεγάλη μερίδα μετριοπαθών βουλευτών προς το μέρος των βουλευτών αυτών.

Αργά χθες, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, για καιρό διστακτική για μια διαδικασία παραπομπής, ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής Τραμπ.

Λίγο πριν την χθεσινή ανακοίνωση Πελόζι, ο Τραμπ είπε πως μια πιθανή διαδικασία παραπομπής του, μπορεί να έχει από εκλογική σκοπιά, μια θετική επίδραση για τον ίδιο.

«Λένε ότι θα είναι καλό για μένα στις εκλογές», τονίζει.

Η αντεπίθεση

Έτοιμος να παλέψει για να αντιστρέψει το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του είναι «διεφθαρμένοι», ότι οι δραστηριότητες τους στην Ουκρανία είναι «σκανδαλώδεις». Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι ζήτησε την απόλυση ενός Ουκρανού εισαγγελέα, προκειμένου να προστατεύσει τις υποθέσεις του γιου του.

Δικηγόρος και επενδυτής, ο Χάντερ Μπάιντεν, διετέλεσε από το 2014 έως το 2019 μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Burisma. Αυτή η εταιρεία ήταν κάποτε στο στόχαστρο μιας έρευνας διαφθοράς, αλλά ο Χάντερ Μπάιντεν δεν κατηγορήθηκε ποτέ δημόσια. Όσο για τον πατέρα του, ως αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε όντως το 2015 την απόλυση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Τσόκιν και χρησιμοποίησε οικονομικές απειλές για την αποπομπή του.

Αλλά αυτές του οι εκκλήσεις ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας, συγκεκριμένα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για να απολυθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος κατηγορείτο για υπόθαλψη διαφθοράς στη χώρα του και για υπονόμευση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν μετά από το 2014.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί ποτέ για τις οικονομικές υποθέσεις του γιου του στο εξωτερικό. Για αυτόν, ο Ντόναλντ Τραμπ «έκανε κατάχρηση της εξουσίας του επειδή αισθάνεται ότι απειλείται».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...