Κόσμος

Αναγεννησιακό αριστούργημα αμύθητης αξίας βρέθηκε στην κουζίνα Γαλλίδας!

Μια ηλικιωμένη Γαλλίδα στη βόρεια πόλη της Compiegne δεν συνειδητοποίησε ότι από καιρό είχε στην κατοχή της ένα αναγεννησιακό αριστούργημα που κρεμόταν στον τοίχο της κουζίνας της, αλλά απλώς σκέφτηκε ότι ήταν μια τυχαία θρησκευτική εικόνα.

Αφού ένας ειδικός πήγε στο σπίτι της για να το δει και ανακάλυψε ότι ήταν από το χέρι ενός φλωρεντιανού καλλιτέχνη του 13ου αιώνα που αναγνωρίζεται ευρέως ως ο πατέρας της δυτικής ζωγραφικής και αναμένεται να πουληθεί σε δημοπρασία για ποσό μεταξύ € 4-€ 6 εκατ. ή 6,5 εκατ. Δολάρια.

Ο "Χριστός χλευαζόμενος" είναι έργο του Τσιμαμπούε, ο οποίος είναι γνωστός επίσης με το πραγματικό του όνομα Τσέννι ντι Πέπο Τσιμαμπούε ή Μπενβενούτο ντι Τζουζέππε και ήταν Ιταλός ζωγράφος με καταγωγή από τη Φλωρεντία. Θεωρείται ο τελευταίος σημαντικός Ιταλός καλλιτέχνης που ακολούθησε τη βυζαντινή τεχνοτροπία, η οποία κυριάρχησε στην πρώιμη μεσαιωνική ιταλική ζωγραφική.

Για να αντιληφθούμε το μεγαλείο του καλλιτέχνη αξίζει να αναφέρουμε πως στον ίδιο γίνεται και μια αναφορά στη Θεία Κωμωδία του Δάντη.

Οι ειδικοί έχουν καταληξει πως για το έργο, γνωστό ως "Christ Mocked (ο Χριστός χλευαζόμενος)",  δεν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την προέλευσή του, μετά από δοκιμές υπέρυθρου φωτός καθώς και εξέταση ζημιάς στο ξύλινο πλαίσιο. Η ανάλυση του ξύλου αποκάλυψε ότι είναι το ίδιο με δύο άλλα που επιβεβαιώνονται πως είναι από το χέρι του Cimabue.

Τα έργα του Cimabue είναι τόσο σπάνια που δεν είναι γνωστό αν ένα από τα έργα του καλλιτέχνη της Φλωρεντίας έχει ποτέ πωληθεί σε δημοπρασία στη σύγχρονη εποχή.

Πιστεύεται πιθανώς ότι αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου διπτυχίου, που ο ζωγράφος ζωγράφισε περίπου το 1280. "Θεωρήθηκε ιδιαίτερη από την οικογένεια, αλλά νόμιζαν ότι ήταν απλά μια εικόνα", ανέφερε ένας ειδικός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...