Κόσμος

Έτοιμος για δυναμικό come back ο Σαλβίνι: Δεν είμαστε σκλάβοι των Βρυξελλών - Τα "όπλα" που θα χρησιμοποιήσει

Οι πολιτικές εξελίξεις στην γειτονική Ιταλία είναι καταιγιστικές. Η νέα συμμαχία, εάν υλοποιηθεί, μπορεί όμως να αποδειχτεί σύντομη. Σε μια συνέντευξη στην ιταλική ημερήσια εφημερίδα La Stampa, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο ​​Μαρόνι του κόμματος Lega του Βορρά δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση, εάν εδραιωθεί, θα είναι "εγγενώς αδύναμη" επειδή θα υπάρχει "όχι για ένα κοινό πολιτικό έργο αλλά μόνο για να αποφευχθούν οι εκλογές. " Πρόσθεσε ότι υπάρχει η πιθανότητα η νέα κυβέρνηση να διαρκέσει για ολόκληρη την κοινοβουλευτική περίοδο "προκειμένου να αποφύγει την παράδοση της χώρας στο Σαλβίνι".

"Νομίζετε ότι φοβούμαι λίγους μήνες σε αντιπολίτευση;" αντέδρασε ο ίδιος ο Σαλβίνι σε ένα βίντεο στο Facebook. "Δεν θα με ξεφορτωθείτε με τα πολιτικά σας παιχνίδια. Δεν με ξέρετε, δεν θα  ενδώσω".

Ο Ιταλός πολιτικός μάλιστα έχει ζητήσει διαμαρτυρία κατά της νέας κυβέρνησης στη Ρώμη στις 19 Οκτωβρίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 67% των Ιταλών τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Και εκεί είναι που επενδύει ο Σαλβίνι.

Ως de facto ηγέτης του κινήματος της Ευρώπης κατά της μαζικής μετανάστευσης, η αποχώρηση του Σαλβίνι από την κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει τις προσπάθειες για την επιβράδυνση της παράνομης μετανάστευσης στην ήπειρο. Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο Σαλβίνι, ο οποίος συνεχίζει να προηγείται έναντι των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις, θα επιστρέψει σύντομα στην κυβέρνηση και σε μια ακόμα πιο ισχυρή θέση από πριν.

Στις 8 Αυγούστου, μετά από μήνες δημόσιας διαμάχης, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του Κόμματος της Λέγκας και της  κίνησης Five Star (M5S) δεν είναι εφικτός.

Η Λέγκα και το M5S, πριν από τις εκλογές τον Μάρτιο του 2018, ήταν πολιτικοί αντίπαλοι. Τρεις μήνες αργότερα όμως σχημάτισαν μια απίθανη συμμαχία. Η συμφωνία συνασπισμού του Ιουνίου του 2018, που περιγράφεται σε ένα σχέδιο δράσης 39 σελίδων, υποσχέθηκε να καταργήσει την παράνομη μετανάστευση και να εκτοπίσει μέχρι 500.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Έκτοτε, ο Σαλβίνι κατηγόρησε το M5S ότι δεν εφάρμοσε τμήματα της συμφωνίας συνασπισμού. Οι εντάσεις ήρθαν στο προσκήνιο στις 7 Αυγούστου, όταν, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στο Κοινοβούλιο, το M5S ψήφισε κατά ενός έργου που υποστηρίχθηκε από τον Salvini. Ο Σαλβίνι αντέδρασε έντονα και ζήτησε νέες εκλογές στις 13 Οκτωβρίου.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, μιας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει ο Σαλβίνι, το M5S προσέγγισε το αντίπαλο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), "κόβοντας" το Κόμμα του Σαλβίνι από την εξουσία. Το M5S και το PD ολοκλήρωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία συνασπισμού στις 28 Αυγούστου και μια μέρα αργότερα ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella ζήτησε από τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Αν και η Λέγκα είναι το πιο δημοφιλές κόμμα της Ιταλίας, το M5S και το PD είναι οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στο κοινοβούλιο.

Το M5S φαίνεται να έχει παραμερίσει πολλές από τις βασικές του αρχές για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εξουσίας. Προς το παρόν, το M5S επέμεινε στη διατήρηση ενός σκληρού νόμου για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης που ψηφίστηκε με την Λέγκα τον Νοέμβριο του 2018. Ο νόμος, υποστηριζόμενος από τον Σαλβίνι, είδε την υποστήριξη του κοινού να εκτινάσσεται από το 17% στις εκλογές του Μαρτίου του 2018 στο 38% το 2019.

Η νέα κυβέρνηση - η οποία έχει ως στόχο να κυβερνήσει μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το αργότερο τον Μάιο του 2023 - θα πρέπει να εγκριθεί με ψήφο εμπιστοσύνης και από τις δύο Βουλές.

Πολλές ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν τις προσπάθειες της Γερμανικής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων για την αποτροπή πρόωρων εκλογών στην Ιταλία - μόνο και μόνο για να εμποδίσουν τον Σαλβίνι από το να γίνει πρωθυπουργός.

Ένα έγγραφο έδειξε ότι ο απερχόμενος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Günther Oettinger, πρότεινε να χαλαρώσει τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος σε αντάλλαγμα για «μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που δεν εργάζεται ενάντια στην Ευρώπη».

Γράφοντας για την ιταλική εφημερίδα Il Giornale, ο πολιτικός ανταποκριτής Andrea Indini σημείωσε:

«Η παρέμβαση του Βερολίνου στις αποφάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος δεν αποτελεί έκπληξη καθόλου» Όπως αναφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες, η πρώτη συνάντηση μεταξύ του M5S και του PD χρονολογείται από τις 16 Ιουλίου, όταν ο Ursula von der Leyen εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Η εκλογή της είναι μέρος μιας στρατηγικής που εκτελείται παράλληλα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουελ Μακρόν, για να χωρίσει το εθνικιστικό μπλοκ στην Ευρώπη. Σύμπτωση ότι, έπειτα από την απομάκρνυση του Σαλβίνι από την κυβέρνησή του, ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζήτησε να διοικείται η Ιταλία από έναν «Συνασπισμό της Ουρσουλα» που σχηματίζεται από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις [M5S και PD] που βοήθησαν στην εκλογή της von der Leyen.

"Ότι υπάρχουν διεθνή συμφέροντα πίσω από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού είναι τώρα σαφές για τους περισσότερους."Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι στην υπηρεσία των ξένων χωρών ", δήλωσε ο Σαλβίνι χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στο Pinzolo" Νομίζουν ότι είμαστε όλοι πρόβατα και σκλάβοι, έτοιμοι να περιμένουμε αυτό που λένε στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, αλλά η Λέγκα υπερασπίζεται τους Ιταλούς, γιατί είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι ». Σε αυτό το σημείο ο Σαλβίνι δεν έχει άλλη επιλογή από το να παίξει τον επόμενο αγώνα ενάντια στην αντιπολίτευση με τα όπλα που έχει στη διάθεσή του. Οι άνθρωποι του έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι δεν θα περάσουν τίποτα στο Κοινοβούλιο που προέρχεται από το M5S-PD, που τους χορηγεί το τρίο Μέρκελ, Μακρόν και Ουρσούλα φον ντε Λέιεν ».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Salvini απολαμβάνουν την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Ο πρώην ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi, σε μια θέση στο Facebook, δήλωσε: «Σήμερα, ο Salvini έχει αφήσει την πολιτική σκηνή. Θεσμοί 1 - Λαϊκισμός 0. »

Ο Σαλβίνι, ωστόσο, έχει υποσχεθεί να πολεμήσει:

"Δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τις εκλογές για πολύ καιρό, ας ετοιμαστούμε να κερδίσουμε!"

Οι διεθνείς σχολιαστές συμφωνούν ότι ο Σαλβίνι παραμένει μια πολιτική δύναμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ο αρθρογράφος της Daily Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard, σημείωσε:

"Πρέπει να υπάρξει μεγάλη πιθανότητα ο ισχυρός ηγέτης της Lega - και de facto ηγέτης της αντι-ευρωπαϊκής εξέγερσης της ηπείρου - να επανατοποθετηθεί στην εξουσία με συντριπτική πλειοψηφία το επόμενο έτος ή σύντομα μετά. Μπορεί τότε να είναι αρκετά ισχυρός ώστε να προωθήσει τις επαναστατικές αλλαγές μέσω του ιταλικού συνταγματικού συστήματος κάτι που θα ήταν αδύνατο να γίνει νωρίτερα: ένα νέο συμβόλαιο που δαπανάται από μια πολιτικά ελεγχόμενη τράπεζα της Ιταλίας και ένα παράλληλο νόμισμα που εξουδετερώνει τα μέσα επιβολής του νόμου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...