Επιστήμη

Ένα αστέρι πεθαίνει: Η εντυπωσιακή φωτογραφία από το φαντασμαγορικό θάνατο ενός Ήλιου

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, παρά τα χρόνια του στο διάστημα, εξακολουθεί να παρέχει τα αστρονομικά «δώρα» του στην επιστήμη και την ανθρωπότητα. Διαστημικές φωτογραφίες από αστέρια χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη Γη.

Στην τελευταία φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (NASA) και της Ευρώπης (ESA), που χειρίζονται το τηλεσκόπιο, φαίνεται ένα αστέρι να αργοπεθαίνει.

Αυτή η εντυπωσιακή, ομιχλώδης σκηνή είναι από τον αστερισμό των Διδύμων. Αρχικά, οι επιστήμονες πίστεψαν ότι πρόκειται για ένα σύστημα δύο άστρων, εξαιτίας του συμμετρικού του σχήματος. Τους δόθηκαν οι ονομασίες NGC 2371 και NGC 2372, αντίστοιχα.

Μαζί σχηματίζουν αυτό που αποκαλείται ως πλανητικό νεφέλωμα, χωρίς ωστόσο να έχει να κάνει τίποτα με πλανήτες. Το NGC 2371/2, όπως συχνά αποκαλείται για συντομία, σχηματίστηκε όταν ένα άστρο όπως ο Ήλιος μας έφτασε στο τέλος της αστρικής του ζωής. Τότε, εκτόξευσε στο αχανές διάστημα την ύλη του για να παραμείνει μόνο το καυτό απομεινάρι ενός άστρου.

Αυτό το απομεινάρι είναι ορατό ως το λαμπρότερο αστέρι στο κέντρο. Η δομή αυτής της περιοχής του διαστήματος είναι περίπλοκη. Είναι γεμάτη από περιοχές με πυκνά νέφη αερίων, από ριπές υψηλών ταχυτήτων που κατά καιρούς μοιάζουν ν΄ αλλάζουν κατεύθυνση και από 2 επεκτεινόμενες «φυσαλίδες» σε αντιδιαμετρικές κατευθύνσεις.

https://twitter.com/NASAHubble/status/1164900601546907648?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164900601546907648&ref_url=https%3A%2F%2Fsputniknews.gr%2Ftexnologia%2F201909054444239-na-asteri-pethainei-h-entupwsiakh-fwtografia-tou-nefelwmatos-ston-asterismo-twn-didumwn%2F

​Η παραπάνω εικόνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA και της ESA, θα εξακολουθήσει ν’ αλλάζει στο βάθος χιλιάδων ετών. Κάποτε, οι δύο φυσαλίδες αστρικού υλικού θα εξαφανιστούν. Το λαμπρό αστέρι θα χάσει τη λάμψη του, θα ψυχθεί και θα σχηματίσει ένα λευκό νάνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...