Εσωτερική Ασφάλεια

«Έκρηξη» στις προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά: Έχουν τετραπλασιαστεί τις τελευταίες 10 μέρες - Προς νέα κρίση στην εσωτερική ασφάλεια

Νέα απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας αποτελεί ο τετραπλασιασμός των μεταναστών που μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα ελληνικά νησιά. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα δέχετε απειλές από τους γείτονες, η αύξηση των ροών προκαλεί αυξημένη ανησυχία. Είναι έτοιμη η νέα ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επαρκώς μια τέτοια κρίση;

Μέσα σε μόλις 3 μέρες το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 395 (!) μετανάστες. Δεκατέσσερα δύσκολα περιστατικά σε Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Φαρμακονήσι και Κω κλήθηκαν να διαχειριστούν οι λιμενικοί μέσα στο Σαββατοκύριακο, φανερώνοντας τη νέα διαμορφούμενη κατάσταση: την έκρηξη στις προσφυγικές ροές.

Στις 31 Ιουνίου οι μετανάστες στη χώρα ανέρχονταν σε περίπου 80.000 άτομα, ενώ πλέον αγγίζουν τις 90.000. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 11 Αυγούστου οι μεταναστευτικές ροές έχουν διπλασιαστεί και τις τελευταίες 10 ημέρες τετραπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018. Συγκεκριμένα, έχουν φτάσει διά θαλάσσης 7.161 άτομα, όταν το περσινό διάστημα είχαν διασωθεί 3.203.

«Αυτή την εβδομάδα έφτασαν 1.570 άτομα στα νησιά του Αιγαίου, μια αύξηση από το τελευταίο διάστημα των 1.289 αφίξεων της προηγούμενης εβδομάδας (σ.σ.: 29 Ιουλίου με 4 Αυγούστου) και από πέρυσι 479 αφίξεις κατά την ίδια περίοδο. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις αυτή την εβδομάδα ήταν 224, σε σύγκριση με 184 την προηγούμενη εβδομάδα. Περίπου 21.300 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Η πλειονότητα του πληθυσμού στα νησιά του Αιγαίου προέρχεται από το Αφγανιστάν (42%), τη Συρία (11%) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (10%). Περίπου το 17% των παιδιών είναι ασυνόδευτα, κυρίως από το Αφγανιστάν», αναφέρει στο πληροφοριακό δελτίο η Υπατη Αρμοστεία.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος είναι η μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από τα κέντρα φιλοξενίας στην τουρκική ενδοχώρα προς τα παραλία. Ηδη οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 330 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο. Η Ακτοφυλακή στην περιοχή Κιουτσούκουγιου της δυτικής επαρχίας Τσανάκαλε ανέφερε πως πραγματοποίησε επτά επιχειρήσεις προκειμένου να συλλάβει μετανάστες που επιχειρούσαν να κάνουν το ταξίδι από το βράδυ του Σαββάτου.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργούς Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για αύξηση 44% των ροών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «πρόσθετη πίεση σε μια ήδη ασφυκτική κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια». Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται και στις τελευταίες αφίξεις στο νησί καθώς μέσα σε 7 μέρες έφτασαν 722 μετανάστες.

Ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση καθώς «είχε χαμηλή απόδοση στο θέμα των επιστροφών», αλλά και στην Τουρκία που «δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη εκρίζωση των δικτύων των διακινητών και είναι ελλειμματική στην αυστηρή επιτήρηση των ακτών της».

Τον Ιούλιο επιστράφηκαν μόλις 7 άτομα, ενώ από την αρχή του έτους 86 άτομα, σε μία συνεχομένη αρνητική πορεία. Το 2018 οι επιστροφές ήταν 322 και το 2017 683.

«Η πλειονότητα αυτών που επέστρεψαν στην Τουρκία είναι πακιστανικοί υπήκοοι, 38% του συνόλου. Οι Σύροι αποτελούν το 18% του συνολικού αριθμού και ακολουθούν Αλγερινοί, Αφγανοί και οι Μπαγκλαντεσιανοί. Συνολικά, 347 Σύροι έχουν επιστραφεί στην Τουρκία μέχρι σήμερα. Από όλους εκείνους που επέστρεψαν, το 45% δεν εξέφρασε τη βούληση να υποβάλει αίτηση για άσυλο ή να αποσύρει τη βούλησή του να υποβάλει αίτηση ασύλου ή να αποσύρει την αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα» αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία.

Η «μαύρη» κηλίδα του προσφυγικού, τα ασυνόδευτα ανήλικα, παραμένει ανοικτή και επιδεινώνεται λόγω και της αύξησης στις ροές το τελευταίο διάστημα. Στο τέλος του Ιουλίου η Υπατη Αρμοστεία κατέγραψε αύξηση στα παιδιά που μένουν σε ακατάλληλες δομές σε σχέση με την τελευταία καταγραφή στις 15 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, από τα 2.998 προσφυγόπουλα, τα 1.030 ζουν σε δομές φιλοξενίας, τα 520 σε ξενοδοχεία, τα 276 σε safe zone στα ανοικτά κέντρα κράτησης, ενώ σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, προστατευτικής φύλαξης και στα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας ζουν 1.172 παιδιά. Για 81 από αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες απομάκρυνσής τους από τους ακατάλληλους χώρους διαμονής.

Αριθμολογία

Αφίξεις στα ελληνικά νησιά

2019       2018
1η με 7η Ιουλίου               981            571
8η με 14η Ιουλίου            1.365         551
15η με 21η Ιουλίου           1.169         637
22η με 28η Ιουλίου          787           588
29η με 4η Αυγούστου      1.289       377
5η με 11 Αυγούστουη       1.570        479

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...