Αρχείο

Τρίτη ημέρα καίει η φωτιά στην Εύβοια: Στη μάχη πάλι τα εναέρια μέσα - "Χτενίζει" τα καμμένα κλιμάκιο εμπρησμών της Πυροσβεστικής

Στο μέτωπο που δημιουργήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μετά από μεγάλη αναζωπύρωση έξω από το χωριό Πλατάνα και πλέον κινείται βορειανατολικά από την περιοχή Κοντοδεσπότι επικεντρώνονται από το πρωί οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Εύβοια.

Στην ευρύτερη περιοχή στην οποία κινείται το μέτωπο δεν υπάρχουν χωριά, αλλά το Κέντρο Άγριας Ζωής και γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην απειληθεί από τις φλόγες.

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν για να κάνουν ρίψεις νερού τέσσερα ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη ενώ μετά τις 8 αναμένεται να συνδράμουν και τα τρια αεροσκάφη από την Ιταλία και την Ισπανία με τις κινήσεις όλων των εναέριων μέσων να συντονίζει ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους οι επιτελείς της πυροσβεστικής επενδύουν πολλά στα πεζοπόρα τμήματα που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Πυροσβεστικής στις 7 το πρωί στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ που σε ορισμένα σημεία μπορεί να είναι αυξημένοι λόγω του μικροκλίματος που δημιουργεί η πυρκαγιά.

Τη νύχτα οι ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν μεγάλο αγώνα για να περιορίσουν τις εστίες και να μπορέσουν να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες αλλά και ερπυστριοφόρα ώστε να προστατέψουν τους οικισμούς, αλλά και να περιορίσουν την εξάπλωση του πύρινου μετώπου.

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις και πλέον συνολικά στην φωτιά βρίσκονται 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα. Αναλυτικά, επιχειρούν 198 πυροσβέστες, 92 πυροσβεστικά οχήματα, 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα από το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων (METΠE) 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 172 πυροσβέστες, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους - Χτενίζει τα καμένα κλιμάκιο εμπρησμών της Πυροσβεστικής

Η οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά είναι τεράστια, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν γίνει στάχτη τουλάχιστον 10.000 στρέμματα δάσους.

Στην κεντρική Εύβοια, από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της φωτιάς στην περιοχή έχουν μεταβεί τρία κλιμάκια του εγκληματολογικού της Πυροσβεστικής και πραγματοποιούν εξονυχιστικές έρευνες σε όλα τα επίπεδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αξιωματικοί έχουν στα χέρια τους περισσότερες από είκοσι καταθέσεις και μαρτυρίες για το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Από αυτές τις μαρτυρίες και από την επιτόπια έρευνα έχει εντοπιστεί το ακριβές σημείο έναρξης της φωτιάς και οι έρευνες έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκε.

Ωστόσο μέχρι τώρα και από την μακροσκοπική έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει εντοπιστεί κανένα στοιχείο που να αποκαλύπτει αν πρόκειται για εμπρησμό ή κάποια άλλη αιτία, όπως υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού, κάποια κολώνα ή καλώδια της ΔΕΗ.

Ένα από το πιθανά ενδεχόμενα πάντως που εξετάζονται είναι η φωτιά να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται μαρτυρίες για ύποπτες κινήσεις ενός οχήματος την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Μακρυμάλλη χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από την Πυροσβεστική ή την Αστυνομία.

Όπως και να έχει πάντως η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στις 3.16 τα ξημερώματα στην μέση του πουθενά, είναι αρκετό στοιχείο να κάνει πολλούς να μιλούν για ξεκάθαρο εμπρησμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...