Κόσμος

Πως η Γκρέτα από κορίτσι-σύμβολο μεταλλάσσεται σε πράσινο «μίνι-δικτάτορα»

To ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πρώτο και μοναδικό μέσο ενημέρωσης έχει ανοίξει εδώ και εβδομάδες τον φάκελο "θηλυκοί μικροί Τσε" αναλύοντας τις περιπτώσεις της "πράσινης" Γκρέτα, της "καπετάνισσας" Καρόλα, της αντι-Πουτινικής Όλγας σε συνάρτηση με την νέα "θρησκεία" του οικοφεμινισμού και τα κινήματα Αντι-φα.

Το κορίτσι-σύμβολο για το περιβάλλον και την μάχη κατά της καταστροφής του πλανήτη φαίνεται πάντως πως έχει και...σκοτεινή πλευρά!!

Η μικρή Γκρέτα έδιωξε δημοσιογράφους από τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα -με αφορμή την αναφορά σε διαμάχες μεταξύ της ίδιας και άλλων συμμετεχόντων!!

Ο πράσινος «μίνι-δικτάτορας»-όπως χαρακτηρίστηκε- Greta Thunberg έβγαλε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έξω από τη συνάντηση για τη νεολαία για το κλίμα στη Λωζάννη. Ο λόγος: Οι εφημερίδες αναφέρθηκαν σε διαμάχες που έλαβαν χώρα μεταξύ της Γκρέτα και άλλων συμμετεχόντων.

Την τελευταία μέρα της συνόδου κορυφής «Χαμόγελο για το μέλλον» στο πανεπιστήμιο της Λωζάννης, η διάθεση μεταξύ των εφήβων ήταν τεταμένη, καθώς κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη υπήρχαν κάποιες βίαιες συγκρούσεις και βίαιες διαμάχες.

Το είδωλο του κινήματος, Greta Thunberg, το ήξερε κι αυτό. Η τριβή μεταξύ των νέων δεν άφησε την 16χρονη Σουηδό αδιάφορη. Αντίθετα: Την Παρασκευή το πρωί η υπομονή της εξαντλήθηκε, έχασε την ψυχραιμία της και προσωπικά η ίδια ζήτησε να "πεταχτούν έξω" οι παρόντες επρόσωποι του τύπου.

Η πέμπτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με μια επαναξιολόγηση. Ο Micael, ένας από τους συμμετέχοντες, πήρε τον λόγο και ερέθισε το αδύναμο σημείο των ακτιβιστών: «Υπήρχε μικρή δομή και ήταν δύσκολο να συμφωνήσουμε σε οτιδήποτε».
Η καταγγελία του Micael βρήκε αλληλεπίδραση με πολλούς από τους νέους που ήταν παρόντες. "Η δημοκρατία του χλοοτάπητα" ακούστηκε ένας άλλος συμμετέχων να λέει. "Μόλις κάποιος λέει όχι, δεν μπορεί να φτάσουμε σε καμία απόφαση." Η απογοήτευση κατά τη διάρκεια της κλιματικής συνόδου ήταν βαθιά ανάμεσα στους εφήβους.

Στη συνέχεια, από τις πίσω σειρές στην αίθουσα, ένας έφηβος μίλησε. Ήταν η Greta Thunberg. Το κορίτσι-σύμβολο για το κλίμα που έπλασαν τα μίντια είπε ότι τα μέσα ενημέρωσης θα έπρεπε να κατηγορηθούν για την κακή διάθεση στην σύνοδο. Συνεπώς, η Thunberg τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού των δημοσιογράφων "γιατί διαφορετικά το απεικονίζουν σαν να είχαμε μια διαμάχη".

Την Τετάρτη, πληροφορίες είχαν αναφέρει μαι τεραστία αψιμαχία μεταξύ των υποστηρικτών της Γκρέττας. Το θέμα έλαβε διαστάσεις από εφημερίδες στο εξωτερικό.

Η Thunberg δεν ήταν προφανώς ευχαριστημένη που οι εικόνες των εξοργισμένων και κλαμμένων εφήβων προσέλκυσαν τόση προσοχή.

Η πλειοψηφία των 450 συμμετεχόντων στην αίθουσα σήκωσε τα χέρια ως ένδειξη έγκρισης την πρότασης της Thunberg. Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έπρεπε να εγκαταλείψουν την αίθουσα ενώ οι δημοσιογράφοι παρέμειναν έκπληκτοι.

Το ερώτημα "γιατί" παραμένει αναπάντητο από την Thunberg και τους οπαδούς της.

"Πώς θα πρέπει να κάνουμε ρεπορτάζ στη σύνοδο κορυφής, αν δεν μας επιτρέπεται να είμαστε εδώ;", είπε ο Wolfgang Wanner, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Λωζάννη ως ανταποκριτής του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD.
Ωστόσο, το μποϊκοτάζ των μέσων ενημέρωσης από τους εφήβους δεν κράτησε πολύ. Μετά από λίγα λεπτά, οι δημοσιογράφοι επέστρεψαν.
Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τους λόγους, ο συνδιοργανωτής της συνόδου κορυφής Kelmy Martinez (21) δήλωσε: "Είμαστε μόνο άνθρωποι και μερικές φορές χρειαζόμαστε ιδιωτικότητα. Ως κίνηση, όμως, προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο διαφανης ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ