Κύπρος

Προχωρούν οι εργασίες στην Α.Μεσόγειο - Λευκωσία: "Μετά το 2020 η εξόρυξη υδρογονανθράκων" - "Πειρατικές οι ενέργειες της Τουρκίας"

Με σκληρή ρητορική κατά της Τουρκίας μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ανακοινώνοντας παράλληλα πως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ θα πραγματοποιηθούν μετά το 2020.

Η Άγκυρα προσπαθεί να επιβληθεί στο ενεργειακό παιχνίδι, διεκδικώντας παρανόμως μέρη της κυπριακής ΑΟΖ και περικυκλώνοντας την Κύπρο με γεωτρύπανα που συνοδεύονται από πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ενώ στις τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί και τα UAV σε καθημερινή, πλέον, βάση.

Για «πειρατικές ενέργειες» και «τσαμπουκάδες» της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος τύπου του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.

«Αυτά που κάνει η Τουρκία είναι πειρατικές ενέργειες καθώς με το πρόσχημα των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θέλει να επιβάλει την Τουρκία ως συνέταιρο σε όλη την προσπάθεια για την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη εξήγησε ότι η κυπριακή δημοκρατία ακολούθησε από την εποχή της προεδρίας Κληρίδη ένα συνεπές πρόγραμμα για την αξιοποίηση των όποιων ενεργειακών πόρων στις κυπριακές θάλασσες ενώ συμπλήρωσε ότι επί κυβερνήσεως Αναστασιάδη έγινε προσπάθεια να θωρακιστεί το πλάνο αυτό με σειρά διπλωματικών ενεργειών.

Ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι «για να υπάρξει συνεργασία θα πρέπει η Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να επιλύσει το Κυπριακό και να σταματήσει η ανωμαλία που υπάρχει στην Κύπρο».

Υπογράμμισε, δε, ότι τα τελευταία 6 χρόνια η Κύπρος έχει προσελκύσει στα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ τεράστιες εταιρείες όπως η EXXON MOBIL και η TOTAL. «Εάν η Τουρκία έχει στόχους στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ είναι λίγο δύσκολο αυτό με την παρουσία αυτών των εταιρειών» είπε με νόημα ο κ. Παπαδόπουλος.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και μετά από σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη απάντησε ότι η έναρξή του «νομίζω ότι θα είναι λίγο περισσότερο από το 2020».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ