Κόσμος

Προετοιμάζεται το έδαφος για το «ξήλωμα» Ερντογάν: Την μισή εκλογική του βάση χάνει ο «Σουλτάνος» - Σε εξέλιξη σχέδιο ανατροπής


Άρχισαν τα δύσκολα για τον Ερντογάν και στο εσωτερικό του κόμματός του. Το χειρότερο για τον Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP, είναι ότι η κάποτε ακλόνητη πολιτική μηχανή που έχτισε φαίνεται πως μένει από καύσιμα, καθώς η αποδόμησή του ξεκίνησε εκ τών έσω.

Νέα δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των Αμπντουλάχ Γκιουλ και Αλί Μπαμπάτζαν, της ηγετικής ομάδας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, δείχνουν ότι δυο δεκαετίες μετά την ίδρυση του κόμματός του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη πολιτική κρίση.

Συγκεκριμένα, η σφυγμομέτρηση δείχνει ότι πριν την δημιουργία του νέου αντιπολιτευόμενου πολιτικού φορέα, τουλάχιστον το 18% των Τούρκων ψηφοφόρων δηλώνει ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσει το νέο κόμμα.

Με λίγα λόγια, έχει ξεφύγει πλέον η κατάστηση στη Τουρκία. Μπορεί η Άγκυρα και ο Ρ. Τ. Ερντογάν να δυναμιτίζει το κλίμα σε Αιγαίο-Κυπριακή ΑΟΖ, όμως την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις εντός της χώρας, οι οποίες ίσως στοιχίσουν και την ίδια του την θέση!

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το νέο κόμμα του τέως Τούρκου προέδρου και του πρώην υπουργού Οικονομίας θα υποστηρίξουν κυρίως σημερινοί ψηφοφόροι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) - και φυσικά το γεγονός ότι σήμερα τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται πλέον στο 35-40% - γίνεται ξεκάθαρο ότι κινδυνεύει να χάσει ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του.

«Δίχως να έχουμε ανακοινώσει το νέο κόμμα, το πρόγραμμα του, τον οδικό χάρτη, το 18% των ψηφοφόρων βρίσκεται στο πλευρό μας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σημείο εκκίνησης», σημειώνει στην Καθημερινή Κύπρου ένα από τα ηγετικά στελέχη του νέου εγχειρήματος.

Η είδηση, την οποία επιχειρεί να αποσιωπήσει ο φιλοκυβερνητικός τύπος, έχει ήδη αναστατώσει τον Τούρκο Πρόεδρο, με τους συμβούλους του κ. Ερντογάν να τρέχουν να προλάβουν τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να επιταχυνθούν κατά τους τελευταίους μήνες του 2019.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ