Κόσμος

Νέα έκθεση: Οι 10 πιο πεινασμένες χώρες συμβάλλουν μόνο στο 0,08% του παγκόσμιου διοξειδίου του άνθρακα

Όσο πιο φτωχές χώρες τόσο πιο μεγάλη η προστασία του πλανήτη... Ο δείκτης ευπάθειας του κλίματος και των τροφίμων δείχνει ότι οι περισσότερες από τις χώρες που δεν διαθέτουν επισιτιστική ασφάλεια εκπέμπουν λιγότερο από μισό τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά άτομο.

Από την μια πλευρά σύμφωνα με την έρευνα το Μπουρούντι είναι ο πιο επισφαλής και μικρός κατά κεφαλήν πομπός διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, την στιγμή που ο μέσος Βρετανός παράγει τόσο CO2 όσο 212 από το Μπουρούντι!!!

Ρωσία, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία είναι κάποιες από τις χώρες που ... έχουν ξεφύγει!!!

Κι ενώ οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα θα δημοσιεύσουν την Ειδική Έκθεση για την Αλλαγή του Κλίματος (8 Αυγούστου), μια νέα έκθεση του φιλανθρωπικού οργανισμού Christian Aid δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στα συστήματα τροφίμων της χώρας που είναι λιγότερο υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η IPCC αναμένεται να δείξει πώς η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει την παγκόσμια προσφορά τροφίμων, την αύξηση των τιμών και τη μείωση της διατροφής. Είναι επίσης πιθανό να συστήσει ότι οι χώρες θα πρέπει να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές, προκειμένου να προστατευθεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η νέα έκθεση της Christian Aid για την αναφέρει: Ο δείκτης ευπάθειας του κλίματος και του τροφίμου δείχνει ότι οι 10 πρώτες χώρες με τις μεγαλύτερες ανασφαλείς ποσότητες τροφίμων παράγουν λιγότερο από μισό τόνο CO2 ανά άτομο και μόλις 0,08% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στον αντίποδα οι χώρες που εμποδίζουν την υιοθέτηση πρόσφατων επιστημονικών εκθέσεων της IPCC στις συνεδριάσεις των Ηνωμένων Εθνών: η Ρωσία (12,2 τόνοι), οι ΗΠΑ (15,7) και η Σαουδική Αραβία (19,4) έχουν όλες τεράστιες εκπομπές άνθρακα ανά κάτοικο.

Στην κορυφή του δείκτη είναι το Μπουρούντι, το οποίο, επίσης, είναι η χώρα με τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 ανά κάτοικο, 0,02 τόνους. Αυτό είναι τόσο χαμηλό, που συχνά στρογγυλοποιείται στο μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος Ρώσος παράγει το ίδιο CO2 με 454 από το ΜΠορούντι, ένας Αμερικανός με 581 και ένας Σαουδάραβας 719. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας μέσος Βρετανός παράγει το ίδιο CO2 με 212 από το Μπουρούντι.

Ο κ. Philip Galgallo, Διευθύνων Σύμβουλος της Christian Aid για το Μπουρούντι, δήλωσε: «Το Μπουρούντι είναι μια ζωντανή μαρτυρία της αδικίας της κλιματικής κρίσης. Παρά τις σχεδόν μηδενικές εκπομπές άνθρακα, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, πάσχουμε από υψηλότερες θερμοκρασίες, τις καταστροφές των καλλιεργειών και τις ολοένα και πιο αναξιόπιστες βροχές. Σε έναν δίκαιο κόσμο τα προβλήματά μας θα ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά επειδή δεν έχουμε εμείς προκαλέσει αυτή την αλλαγή του κλίματος, μόνο εμείς δεν μπορούμε να το λύσουμε. Χρειαζόμαστε οι πλουσιότερες και πιο ρυπογόνες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές τους γρήγορα εάν σκοπεύουμε να αποτρέψουμε τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής και να αντιστρέψουμε τις επιπτώσεις της. Λόγω της παγκόσμιας φύσης της κλιματικής αλλαγής, αυτή είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να ενεργήσει από κοινού με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες για καθαρή ενέργεια αλλά χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και υποστήριξη για να την ξεκλειδώσουμε. Διαθέτουμε ανανεώσιμες πηγές αιολικής και ηλιακής ενέργειας με τις οποίες μπορούμε να εξουσιάσουμε την ανάπτυξή μας αλλά δεν έχουμε τα οικονομικά βοηθήματα ή την τεχνολογία για να τα αξιοποιήσουμε. Είναι ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών να λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων του ΟΗΕ και να μειώσουν τις εκπομπές τους επειγόντως. Οι ζωές εκατομμυρίων από τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου απαιτούν να το κάνουν".

Η συγγραφέας της έκθεσης Dr Katherine Kramer, επικεφαλής του Global Climate Lead της Christian Aid, δήλωσε ότι παρόλο που οι προσωπικές ενέργειες ήταν σημαντικές για την εξουδετέρωση των εκπομπών, οι κυβερνήσεις και οιμεγάλες επιχειρήσεις πέπρεπε να συμβάλλουν περισσότερο.

"Αυτή η έκθεση περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια την παγκόσμια ανισότητα της αλλαγής του κλίματος και πώς οι πιο ευάλωτοι που συμβάλλουν ελάχιστα στο πρόβλημα και υποφέρουν περισσότερο.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επιτύχουμε ταχείς και ριζοσπαστικές μειώσεις εκπομπών σε πλουσιότερες χώρες με υψηλές εκπομπές, που τελειώνουν για πάντα την εποχή που τροφοδοτείται με ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, αυτές οι χώρες πρέπει να παρέχουν οικονομική στήριξη και νέες τεχνολογίες για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αναπτυχθούν καθαρά και να γίνουν ανθεκτικές σε υφιστάμενες και μελλοντικές κλιματικές επιπτώσεις. "

Η Δρ Doreen Stabinsky, καθηγήτρια της παγκόσμιας περιβαλλοντικής πολιτικής στο κολέγιο του Maine, δήλωσε: "Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί τεράστια απειλή για την ικανότητά μας να τροφοδοτούμε τους εαυτούς μας: οι πλέον φτωχές και πιο ευάλωτες χώρες πλήττονται σήμερα από τις επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων και ήδη πολλοί σε όλο τον κόσμο μεταναστεύουν από τα σπίτια τους για να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τις οικογένειές τους. Πρόκειται για προειδοποιητικά μηνύματα που αγνοούμε όλοι μας, διότι η γεωργία είναι τελικά ένας από τους πιο απειλούμενους από τους οικονομικούς τομείς και τους πιο θεμελιώδους σημασίας για την υγιή λειτουργία των κοινωνιών μας και των κοινοτήτων μας."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...