Κόσμος

Μπορεί το εθνικό κόμμα του Σαλβίνι να γίνει το πιο δημοφιλές μεταπολεμικό κόμμα της Ιταλίας;

Παρά τις... “καπετάνισσες” που σώζουν λαθρομετανάστες, παρά τη λυσσαλέα επίθεση από το σύστημα των ΜΚΟ και των υποστηρικτών τους, παρά την κότρα με το κονκλάβιο των Βρυξελλών η στήριξη του εθνικοπατριωτικού κόμματος League του Matteo Salvini στην Ιταλία συνεχίζει να αυξάνεται με τις τάσεις να δείχνουν ότι θα μπορούσε να ανέβει τόσο υψηλά μέχρι το 40%.

Σύμφωνα με μια έκθεση της ιταλικής εφημερίδας Il Giornale, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης από την SWG, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του τηλεοπτικού προγράμματος La7, έδειξαν μεγαλύτερη υποστήριξη για τη Λέγκα, αυξάνοντας το 0,2% στο 38% και το 40%.

Αν μεταφερθεί σε εθνικές εκλογές, η σημερινή τάση θα μπορούσε να τοποθετήσει το Σαλβίνι ως ένα από τα πιο δημοφιλή κόμματα μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο από το 1948, όταν το κόμμα της χριστιανικής δημοκρατίας κατέλαβε ρεκόρ 48,5% των ψήφων.

Δεδομένου ότι συγκέντρωσε το 31,1% των ψήφων το 2018, το Κίνημα των πέντε αστέρων (M5S) - ο εταίρος του συνασπισμού της Λέγκας - έχει χάσει περίπου τους μισούς υποστηρικτές του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 17,3 των Ιταλών ψηφοφόρων εξακολουθεί να υποστηρίζει το αριστερό λαϊκιστικό κόμμα.

Τα στοιχεία των ψηφοφόρων υποδηλώνουν ότι η υποστήριξη προς το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έχει πλέον εκμηδενίσει την υποστήριξη για το κίνημα των Πέντε Αστέρων (Five Star Movement) με την άνοδο να φτάνει απο 0,5% σε 22%. Στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο, το Δημοκρατικό Κόμμα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά την Λέγκα.

Ο σύμμαχος της εκλογικής ένωσης του 2018, υπό την ηγεσία της Μελονι, είναι σήμερα στο 6,6%, ακριβώς μπροστά από το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το οποίο βρίσκεται στο 6,5%

Η δημοσκόπηση έρχεται καθώς το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού παραμένει αβέβαιο. Οι θεμελιωδώς διαφορετικές φιλοσοφίες του Salvini και του ηγέτη του M5S, Luigi Di Maio, προκάλεσαν σημαντική συρρίκνωση μεταξύ των δύο εταίρων του συνασπισμού. Κάποιοι υπολόγισαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει τους επόμενους μήνες και να οδηγήσει έτσι σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

O ίδιος ο Σαλβίνι προειδοποίησε χθες: "Όποιος δεν λέει όχι, θέτει σε κίνδυνο την κυβέρνηση"και συμπλήρωσε:

«Di Battista, Di Maio , Grillo, Toninelli: ή ο καθένας κάνει τη δουλειά ή υπομονή τελειώνει. Είμαι άρρωστος από επιθέσεις από εκείνους που πρέπει να είναι σύμμαχοι ».

Την περασμένη εβδομάδα, η Il Giornale ανέφερε σχετικά με μια πιθανή συνεργασία μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του M5S, αφού ο πρώην γραμματέας PD στη Σικελία ισχυρίστηκε ότι απελάθηκε από το κόμμα επειδή δημοσίως είπε «όχι» σε συμμαχία μεταξύ των δύο αριστερών συμβαλλόμενων μερών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ