Πολεμικό Ναυτικό

Είναι δεδομένο: Οι φρεγάτες Belharra στο Αιγαίο - Έδωσαν τα χέρια Μητσοτάκης-Μακρόν

Εξελίξεις φέρεται να έχουμε στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας, ενόψει της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και της εξοπλιστικής φρενίτιδας της Άγκυρας. Με το κόστος να είναι πάντα εμπόδιο, αναζητούνται συνεχώς λύσεις για εκσυχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και αύξηση ισχύος και αποτροπής στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Macron, συμφώνησε να αγοράσει δύο γαλλικές φρεγάτες.

Τη συμφωνία αποκάλυψε η Realnews της Κυριακής, εντούτοις είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι προεκτάσεις αυτής της κατ’ αρχήν συμφωνίας, καθώς υπάρχουν σοβαρά προσκόμματα για την Ελλάδα.

Ένα από αυτά, και το κυριότερο φυσικά, είναι η χρηματοδότηση της αγοράς, δεδομένου του ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι, με τους οποίους δεσμεύεται η Ελλάδα, δεν αφήνουν περιθώρια για μια τέτοια κίνηση.

Τη λύση, καθώς φαίνεται, έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Β. Le Mair, ο οποίος πρότεινε να εξασφαλιστεί δάνειο στην Ελλάδα με εγγύηση του γαλλικού Δημοσίου.

Και αυτό διότι για να υπάρξει παράδοση των δύο φρεγατών έως το 2023, όταν και λήγει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να δοθεί προκαταβολή της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Το κόστος των δύο φρεγατών διαμορφώνεται ανάλογα με τον οπλισμό που αυτή θα φέρει, με μια μέση εκτίμηση να κάνει λόγο για 700 εκατ. ευρώ έκαστη.

Όλα αυτά την στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

 

https://www.youtube.com/watch?v=IBX88RMN_5s

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Για απόπειρα πολιορκίας της Τουρκίας από τους γείτονές της, «όπως συνέβαινε και έναν αιώνα πριν» έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής, γεμάτο προκλήσεις και αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Υποδεχόμενος τους εκατοντάδες καλεσμένους του σε δεξίωση στο Λευκό Παλάτι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή δίνει έναν μεγάλο αγώνα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

«Η Τουρκία διεξάγει έναν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αγώνα στην ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο, με κάποιους να τάσσονται με τις θέσεις των αντιπάλων μας. Κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά και κάποιοι άλλοι, προκειμένου να μεγαλώσουν την πίτα τους, μεταφέρουν νερό στο μύλο των αντιπάλων μας. Γνωρίσαμε αυτή τη νοοτροπία και πριν από έναν αιώνα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και οι σύμμαχοί τους κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο στόχος του αγώνα που δίνει η χώρα του από τη Συρία μέχρι την ανατολική Μεσόγειο έχει παράλληλα και «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα.

«Σήμερα, ο αγώνας που διεξάγουμε στο Ιράκ, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σε όλη την περιοχή γύρω μας έχει έναν στόχο. Ο σκοπός είναι κυρίως να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας και παράλληλα να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των φίλων και αδελφών. Γιατί όταν εκατομμύρια άνθρωποι πέρα από τα σύνορά μας ζουν υπό τον κίνδυνο της ζωής τους και της καταστροφής των εστιών τους, δεν είναι δυνατό εμείς εδώ να ζούμε γαλήνια», τόνισε

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...