Κόσμος

"Φουντώνει" το αντάρτικο στον Πόντο: Πρωτοφανής κινητοποίηση της ΜΙΤ μετά την εκλογή Ιμάμογλου - Φοβούνται το ξέσπασμα της ελληνικής ψυχής

Σε πολύ στενή παρακολούθηση έχει τεθεί από την πανίσχυρη τουρκική μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ) ολόκληρη η περιοχή του Πόντου, μετά την εκλογή του νυν δημάρχου Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ποντιακής καταγωγής, με τα σενάρια «του ποντιακού ζητήματος» να δίνουν και να παίρνουν, αποκαλύπτει ο Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt.

Πρόκειται κατά τον ίδιο πάντα, «για μια καμπάνια τρομοκράτησης και παρακολούθησης του ελληνικού ως τα κατάβαθα, Πόντου, με αντιεθνικό επίκεντρο, την ήδη ισχυρή με την πολιτική εκμετάλλευση μακροχρόνιων και ανεπίλυτων προβλημάτων στο Αιγαίο και την Κύπρο».

Οι κινήσεις των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών τέθηκαν σε πλήρη κινητοποίηση φέτος, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των Χριστιανών που ζουν στο κράτος των 80 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι κυρίως μουσουλμάνοι.

Το Nordic Monitor συγκέντρωσε έγγραφα που δείχνουν πως παρακολουθούνται από την τουρκική κυβέρνηση υποτιθέμενων λαθραίων "ελληνικών επιχειρήσεων" για την αναζωογόνηση του «Ποντιακού ζητήματος» στην Τουρκία, οι οποίες είχαν οδηγήσει στο παρελθόν στη δολοφονία ενός 61χρονου Καθολικού ιερέα στη βορειοανατολική περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Το έγγραφο πληροφοριών της ιστοσελίδας δείχνει ότι οι τουρκικές αρχές είχαν υπό παρακολούθηση έναν Ιταλό κληρικό με την υποψία συμμετοχής σε δραστηριότητες που βοηθούσαν την αναζωπύρωση του ποντιακού ζητήματος, πριν αυτός δολοφονηθεί από έναν Τούρκο εθνικιστή στις 5 Φεβρουαρίου 2006, κάτι που έγινε σε άλλες δύο περιπτώσεις το 2007.

Παρόμοιες ανησυχίες τέθηκαν φέτος στο πλαίσιο μιας έντονης πολιτικής αντιπαλότητας κατά τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, όταν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Ε.Ιμάμογλου, κατηγορήθηκε ότι είχε ελληνική ποντιακή καταγωγή. Το ισλαμιστικό κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και οι υποστηρικτές του διενήργησαν μια φρενήρη εκστρατεία δυσφήμησης για να χαρακτηρίσουν τον Ιμάμογλου ως Πόντιο Έλληνα, για να μην τον ψηφίσουν οι κάτοικοι της Κων/πολης.

Η εθνικιστική καμπάνια, επικαλέστηκε και την εφημερίδα Έθνος, η οποία χαρακτήριζε τον Ιμαμόγλου ως "Πόντιο που κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη από τον Ερντογάν", σε μια προφανή αναφορά στην Τραπεζούντα.

"Ποιοι ήταν οι πιο ευχαριστημένοι με τις εκλογές της 31ης Μαρτίου; Οι Έλληνες. Θυμάστε τις πρώτες σελίδες των ελληνικών εφημερίδων που έλεγαν ότι «ένας Έλληνας κατέκτησε την πόλη»; δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών τον Ιούλιο για τη θέση του δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τον Μποζκούρτ, οι Πόντιοι Έλληνες (Pontus Rumları) είναι μια συμπαγή εθνική ομάδα αποτελούμενη από Έλληνες που παραδοσιακά ζούσαν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και είχαν αυτόνομο κράτος εκεί μέχρι τον 13ο αιώνα. Αν και έχουν περάσει αρκετοί αιώνες και ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά, αυτοί δεν αποτελούν απειλή πραγματικά για το τουρκικό κράτος.

Αλλά για την ΜΙΤ όπως φαίνεται, οι Πόντιοι Έλληνες θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό "ως κίνδυνος εθνικής ασφάλειας", κάτι που ενστερνίστηκαν και πολλές τουρκικές κυβερνήσεις στο παρελθόν αποδυκνύοντας έμμεσα την παρουσία πολλών χιλιάδων και παραπάνω Ελλήνων Ποντίων στην περιοχή.

«Επιπλέον, η τουρκική παράνοια διατηρήθηκε ζωντανή από Τούρκους αξιωματούχους να κατηγορούν συχνά ότι οι Πόντιοι βοηθιούνται με κάποιο τρόπο, για την αναζωπύρωση του ποντιακού ζητήματος. Κάποτε ο ποντιακός ελληνισμός συνδέθηκε με τη Μεγάλη Ιδέα για την ίδρυση ενός ελληνικού κράτους σύμφωνα με τα πρώην σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», τονίζει ο Μποζκούρτ.

Σύμφωνα δε με παλαιότερο άρθρο μας μέσα στον Ιούλιο 2019, συνεχίζουν να πέφτουν κορμιά στα βουνά του Ελληνικού Πόντου, για αυτό και Ερντογάν παίρνει μέτρα, καθώς ανοίγει ένα ακόμη σοβαρό μέτωπο στην Τουρκία το οποίο τρομάζει το βαθύ κράτος.

Από τον Μάιο του 2016 το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) έχει ως στρατηγικό του στόχο το «άνοιγμα» στον Πόντο.

Στόχος είναι να προσελκυθούν κυρίως αριστεροί και αριστερογενείς πληθυσμοί της περιοχής και λιγότερο άλλες εθνοτικές ομάδες που ζουν εκεί, όπως Λαζοί, ελληνόφωνοι και αρμενόφωνοι μουσουλμάνοι, Γεωργιανοί κ.ά.

Άλλωστε η δράση του στην περιοχή της Κερασούντας και της Αργυρούπολης, όπου δεν υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία από αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες, επαληθεύει το προαναφερθέν.

Επίσης, η δράση του PKK στην περιοχή του Πόντου εντάσσεται στη στρατηγική του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος να απαξιώσει το κράτος και να δημιουργήσει εντυπώσεις στον τουρκικό λαό αλλά και διεθνώς, oύτως ώστε να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επίλυσης του κουρδικού με ειρηνικά μέσα.

Σύμφωνα με τον πλήρως ελεγχόμενο τύπο τουρκικό τύπο, όπλα και αποθήκες των «τρομοκρατών» ανακαλύφθηκαν στα βουνά του Πόντου, τα οποία υποτίθεται ότι ανήκουν στο PKK της Μαύρης Θάλασσας, πιστοποιώντας έτσι ότι μετά την νότιο Τουρκία, υπάρχει ένα νέο δυναμικό μέτωπο που απασχολεί ισχυρές επίλεκτες τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Περιέργως, οι Τούρκοι αναφέρονται σε Κούρδους αντάρτες που δρουν στα ψηλά βουνά του Πόντου, στα οποία σήμερα ζουν ως γνωστό Πόντιοι μουσουλμάνοι (δηλαδή Έλληνες που άλλαξαν την πίστη τους ή είναι κρυπτοχριστιανοί).

Όπως φαίνεται ήδη υπάρχει μεγάλη φλόγα στην περιοχή. Οι Τούρκοι αποφεύγουν να αναφέρονται στο εν λόγω ζήτημα, όποτε οι πληροφορίες που έρχονται είναι φιλτραρισμένες από το καθεστώς Ερντογάν.

Τρέμουν ουσιαστικά οι Τούρκοι μήπως ξυπνήσει η αθάνατη ελληνική ψυχή και σε συνδυασμό με την ύπαρξη άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων εντός Τουρκίας (Αρμενιων, Κούρδων κλπ), θα προέλθει η ποθούμενοη διάλυση ενός "τρομοκρατικού" κράτους που μόνο γενοκτονίες έχει να προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ