Επιστήμη

Οι επιστήμονες βρήκαν την μεγαλύτερη μαύρη τρύπα μέχρι σήμερα

Οι αστρονόμοι δεν τελείωσαν με τις μεγάλες ανακαλύψεις μαύρης τρύπας φέτος.

Ο Kianusch Mehrgan του Ινστιτούτου Max Planck και οι συνεργάτες του βρήκαν τη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που παρατηρήθηκε ποτέ στο κέντρο του Holm 15A, ενός γαλαξία 700 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά. Είναι περισσότερο από διπλάσιος από τον προηγούμενο σε 40 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου και 10.000 φορές τη μάζα της μαύρης τρύπας στον πυρήνα του Γαλαξία.

Η ομάδα εντόπισε τη μαύρη τρύπα χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη συστοιχία πολύ μεγάλου τηλεσκοπίου. Ο πλούτος των πρόσθετων δεδομένων από το παρατηρητήριο της Χιλής τους βοήθησε να χαρτογραφήσουν τη δομή του Holm 15A σε πρωτοφανή λεπτομέρεια, βοηθώντας τους να τρέξουν προσομοιώσεις για να εξηγήσουν τη δημιουργία του γαλαξία και το ασυνήθιστα αδύναμο κέντρο του. Με απλά λόγια, η μαύρη τρύπα είναι τόσο ισχυρή και μεγάλη (η ακτίνα της είναι περίπου 790AU) που έχει είτε καταπιεί τα πιο κοντινά άστρα είτε τα έχει ωθήσει προς την άκρη του γαλαξία.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που ανιχνεύεται.

Αυτή η διάκριση αφορά έμμεσες μελέτες που δείχνουν ότι η μαύρη τρύπα του θα μπορούσε να είναι 66 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Είναι περίπου τέσσερις έως εννέα φορές από ό, τι οι αστρονόμοι περίμεναν. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά την κατανόηση της ανθρωπότητας για την κλίμακα του σύμπαντος, για να μην αναφέρουμε βασικές αρχές όπως ο σχηματισμός των γαλαξιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...