Κύπρος

Η Κύπρος «θωρακίζεται»: Ολοκληρώνεται η κατασκευή της πρώτης παρτίδας των αυτοκινούμενων πυροβόλων «NORA-B-52» - Μέσω Σερβίας ενισχύεται η Λευκωσία


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Στην αντεπίθεση περνάει η Κύπρος, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν στο νησί. Η Τουρκία έχει μεταφέρει στα Κατεχόμενα τεράστιες δυνάμεις και ήρθε επιτέλους η στιγμή η Λευκωσία να εξοπλιστεί.

Η Τουρκία έχει μετακινήσει 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα FIRTINA και 44 άρματα μάχης Leopard 2A4 στα κατεχόμενα, κάνοντας έτσι σαφές τις προθέσεις της κατά της Κύπρου.

Τα τουρκικά άρματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από την Ανατολική Θράκη και αποτελούν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς του Έβρου, όπου ο τουρκικός Στρατός έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M-60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων αρμάτων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T).

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μετακινεί στην Κύπρο αυτού του τύπου τα άρματα μάχης, που αυξάνουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των κατοχικών δυνάμεων, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα στρατιωτικά συστήματα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός σε επίπεδο στρατού ξηράς.

Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρουν Σερβικά ΜΜΕ και όπως είχε αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα πριν λίγο καιρό, τα «NORA Β-52» βρίσκονται μια ανάσα από την Λευκωσία.

Η εταιρεία Γιουγκο-ιμπόρτ, στις εγκαταστάσεις της Μοράβα στη Βέλικα Πλάνα, τον Αύγουστο πρέπει να ολοκληρώσει τη συναρμολόγηση της πρώτης αυτοκινούμενης συστοιχίας οβίδων «NORA Β-52» για τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που το εγχώριο προϊόν της στρατιωτικής βιομηχανίας εξάγεται σε μία χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση, όπως αναφέρει η σερβική ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία προβλέπει ότι η νησιωτική χώρα της ανατολικής Μεσογείου θα λάβει συνολικά 24 οβιδοβόλα «NORA Β-52» διαμετρήματος 155 χιλιοστών, με οκτώ ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα Μίλος.

Μέχρι σήμερα το Πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς διαθέτει ελάχιστα αυτοκινούμενα πυροβόλα, μόλις δύο Μοίρες με 24 συνολικώς συστήματα, μία με πυροβόλα Zuzana επαρκών επιδόσεων και μία με γαλλικά Mk3F, μειωμένων επιδόσεων. Ο κύριος όγκος αποτελείται από ρυμουλκούμενα πυροβόλα, τα οποία στο σύγχρονο πεδίο μάχης διακρίνονται από μικρότερο βαθμό επιβιωσιμότητος, λόγω μειωμένης ευκινησίας σε σχέση με τα αυτοκινούμενα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές