Εκκλησία

Το οικουμενιστικό σχέδιο του Πάπα με τους Ουνίτες

Του Μανώλη Κείου

Θέλουμε να είμαστε καταλύτης για τον οικουμενισμό, δήλωσε ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος Sviatoslav Shevchuck σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. Ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνικής-Καθολικής Εκκλησίας, δήλωσε ότι μια διήμερη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκος αντιπροσωπεύει μια "νέα μεθοδολογία" για τις σχέσεις της Αγίας Έδρας και με τις "sui iuris "Ανατολικές Εκκλησίες.

Η άνευ προηγουμένου συνάντηση ζητήθηκε από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, με σκοπό να μεταφέρει την εγγύτητά του στην ουκρανική ουνιτική εκκλησία. Μια δήλωση του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας ανέφερε ότι ο Πάπας, με τους συνεργάτες του στη Ρωμαϊκή Κούρια, έδειξε "την εκτίμησή του για την ιστορία αυτής της Εκκλησίας, τις πνευματικές, λειτουργικές, θεολογικές και κανονικές παραδόσεις της και η πίστη του στην κοινωνία με τον διάδοχο του Πέτρου, επιβεβαιώθηκε και σφραγίστηκε με το αίμα των μαρτύρων”.

Ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του είπε ότι η συνάντηση έδειξε την υποστήριξη του Πάπα για την ουκρανική ελληνο-καθολική εκκλησία “για να επιβεβαιώσει την εγγύτητά του στην εκκλησία μας και μέσα από αυτή την εγγύτητα, αυτή τη συζήτηση, αυτή τη συνάντηση, να επιβεβαιώσει την εγγύτητα του Αγίου Πατέρα σε όλο τον ουκρανικό λαό που πάσχει από τον πόλεμο”. Σημείωσε ακόμη ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν προσωπικά παρών στις δύο ημέρες των συναντήσεων.

Ο κύριος στόχος της συνάντησης, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Sviatoslav, ήταν να εξετάσουν το ζήτημα του "πως να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Εκκλησίας μας". Το ερώτημα, εξήγησε, προκύπτει “από την απόρριψη της μεθόδου του αποκαλούμενου “ενωτισμού” ως μέσο για την επίτευξη της πλήρους και ορατής ενότητας της Εκκλησίας του Χριστού”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Sviatoslav είπε ότι η απάντηση του Πάπα σε αυτό το ερώτημα, όχι μόνο στο UGCC, αλλά και στις άλλες ανατολικές εκκλησίες, ήταν πολύ σαφής, εύγλωττη και συμβολική: “Ο Πάπας επιθυμεί η Εκκλησία μας αλλά και οι άλλες ΑνατολικοΚαθολικές Εκκλησίες να αναπτυχθούν "

Ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος σημείωσε επίσης ότι η συνάντηση με τον Πάπα περιελάμβανε όχι μόνο τον ίδιο και τη Μόνιμη Σύνοδο της Ουκρανικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και Μητροπολίτες και Αρχιεπισκόπους από όλο τον κόσμο, που εκπροσωπούν την «παγκόσμια» Εκκλησία.

Μια πρόσκληση στην Ουκρανία

Απαντώντας σε μια ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου, ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος Σεβτσούκ δήλωσε ότι οι επίσκοποι είχαν προσκαλέσει τον Πάπα στην Ουκρανία, με την ελπίδα ότι η παπική επίσκεψη θα μπορούσε να είναι «μια πολύ εύγλωττη και συμβολική δυνατότητα» για τον τερματισμό του υβριδικού πολέμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Είπε ότι ο Πάπας είχε απαντήσει ότι θα εξετάσει μια τέτοια επίσκεψη.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας σύγκρουσης στην Ουκρανία, είπε, οι έντεκα ουκρανικές ελληνοκαθολικές ενορίες στην πολεμική ζώνη συνεχίζουν να λειτουργούν, παρέχοντας μάρτυρες ελπίδας σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Η κρίση στην ανατολική Ουκρανία ήταν ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβτσούκ. Προειδοποίησε επίσης για μια περιβαλλοντική καταστροφή: "Σε λίγους μήνες, θα έχουμε μια οικολογική καταστροφή, επειδή σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πια πρόσβαση στο πόσιμο νερό”

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν το ζήτημα του οικουμενισμού. Περισσότερο από το 70% των Ουκρανών είναι Ορθόδοξοι, ενώ οι Καθολικοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% του πληθυσμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Sviatoslav απάντησε επίσης σε μια ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα παραχώρησης του καθεστώτος πατριαρχείου στην ουκρανική ελληνικο-καθολική εκκλησία, θέμα που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια. Είπε ότι είναι ήδη "σαν ένα πατριαρχείο", αλλά δεν ανέφερε καμία απόφαση ή συζήτηση με την Αγία Έδρα για το θέμα αυτό.

Τέλος σύμφωνα με τη δήλωση του Γραφείου Τύπου, «η συζήτηση διεξήχθη με αμοιβαία ακρόαση και συνοδεύτηκε από προσευχή». Ο Αρχιεπίσκοπος Sviatoslav τόνισε επίσης τη σημασία της ακρόασης και της ανταπόκρισης και πρόσθεσε ότι αυτή η μέθοδος πρέπει να οδηγήσει σε δράση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...