Κύπρος

Πήραν "αέρα" οι Τούρκοι με την άφιξη των S-400: Πολεμική ρητορική & απειλές κατά της Κύπρου - Ανησυχητική αδράνεια από ΕΕ-ΟΗΕ

Σε πολεμική ρητορική και απειλές κατά της Κύπρου προχώρησε η Άγκυρα, αμέσως μετά την άφιξη των πρώτων τμημάτων των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και ενόψει της συζήτησης για τις κυρώσεις από την ΕΕ.

Μαζί με το τουρκικό οπλοστάσιο, οι S-400 ενισχύουν και την τουρκική προκλητικότητα, καθώς οι Τούρκοι νοιώθουν πως πλέον έχουν ένα πλεονέκτημα στην περιοχή (παρόλο που το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα περισσότερα όπλα του τουρκικού οπλοστασίου, καθώς αυτά είναι δυτικής ή εγχώριας προέλευσης), ωστόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά.

Η Άγκυρα προχώρησε σήμερα στην παραλαβή των πρώτων φορτίων του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 αγνοώντας παντελώς τις προειδοποιήσεις πολλών μηνών από μέλη του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών για κυρώσεις εναντίον της.

Τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων ήδη έδωσαν τις πρώτες εικόνες ρωσικών αεροσκαφών που προσγειώθηκαν σε τουρκικό αεροδρόμιο και μεταφέρουν το πυραυλικό σύστημα.

Νωρίτερα το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωση του προανήγγειλε την άφιξη των πυραύλων, σημειώνοντας πως όταν ολόκληρο το σύστημα είναι έτοιμο, θα τεθεί σε λειτουργία κατά τρόπο που θα αποφασιστεί από τις αρμόδιες αρχές.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι αφού ολόκληρο το σύστημα θα είναι έτοιμο, θα αρχίσει η χρήση του με τρόπο που θα καθορίσουν οι αρμόδιες αρχές. 

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1149605702253477892

Η διαδικασία για τους S400 θα συνεχιστεί με υγιή τρόπο, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ότι άρχισε η παράδοση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι “το λέμε για τους S400 ότι είναι μια συμφωνία που τελείωσε, η διαδικασία συνεχίζεται, εμείς συντονίζουμε αυτές τις υποθέσεις”. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, η διαδικασία από δω και μπρος θα συνεχιστεί με υγιή τρόπο”.

Η Τουρκία θα απαντήσει στην περίπτωση που η ΕΕ λάβει μέτρα εναντίον της και θα αυξήσει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

“Η προσδοκία μας είναι ξεκάθαρη. Να εγγυηθούν τα δικαιώματα των Τ/Κ. Τυχόν βήματα εναντίον μας θα είναι αντιπαραγωγικά. Αν γίνει βήμα εναντίον μας θα απαντήσουμε, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο”, ανέφερε. 

Η εξέλιξη αναμένεται να εντείνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αφού η Αμερική προειδοποίησε με κυρώσεις την Άγκυρα αν προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια. Όλα αυτά ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη αποφασίζει τα μέτρα που θα λάβει εναντίον της Τουρκίας για τις συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις της.

Αναμένοντας την αντίδραση των ΗΠΑ

Ζητούμενο είναι τώρα η αντίδραση της Ουάσιγκτον. Τα πρώτα δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο σημειώνουν πως η Άγκυρα αγνόησε τις προειδοποιήσεις τόσο του State Department όσο και του Πενταγώνου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ ο οποίος στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Ιαπωνία βρήκε δίκαιο στην Τουρκία για αυτή της την πράξη.

Απογοήτευση από την έκθεση του ΟΗΕ για την κυπριακή ΑΟΖ

Λευκωσία θα ανέμενε οι αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα των υδρογονανθράκων στην έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) να αποτύπωναν καλύτερα τις πρόσφατες εξελίξεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων διπλωματικές πηγές.

Σχολιάζοντας το ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης του Αντόνιο Γκουτέρες, που επιδόθηκε στις 10 Ιουλίου στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως το σημαντικότερο στοιχείο της έκθεσης είναι η ρητή σύσταση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για παράταση της εντολής στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο ρόλος και η παρουσία της δύναμης είναι απαραίτητα στοιχεία, και θα πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Εξίσου σημαντικό θα είναι το ψήφισμα, που θα κληθεί να υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στη βάση αυτής της έκθεσης, σημείωσαν.

Σε σχέση με τις αναφορές στο ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης στο θέμα των υδρογονανθράκων, οι διπλωματικές πηγές επεσήμαναν πως δεδομένων των εξελίξεων και των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «θα αναμέναμε οι σχετικές αναφορές να αντανακλούσαν καλύτερα αυτές τις εξελίξεις και να ήταν πιο ξεκάθαρα επικριτικές για την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται πως στην έκθεσή του, ο κ. Γκουτέρες αναφέρει πως «σε μια ανησυχητική εξέλιξη, οι εντάσεις για τους υδρογονάνθρακες συνέχισαν να αυξάνονται, με λίγες προοπτικές να καταλαγιάσουν βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

Επισημαίνει, ακόμη, πως συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά και με ανησυχία τις εξελίξεις που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες.

Έκθεση ΓΓ ΟΗΕ

«Έχω υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι οι φυσικοί πόροι που ανευρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για  όλα τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα μέρη έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους στον στόχο αυτό, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για σοβαρές προσπάθειες προς αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και για εξουδετέρωση των εντάσεων»

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε επίσημα σε σχέση με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, κάτι που αναμένεται να κάνει μετά την κυκλοφορία της έκθεσης ως επίσημου εγγράφου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ