Κύπρος

H μεγάλη ώρα έφτασε: Κίνηση-ματ από την Κύπρο - Επίσημα το τεμάχιο 7 σε Total - ENI!

Επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ οι ενεργειακοί κολοσσοί Total και ENI. Μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, αποφασίστηκε ότι οι δύο κολοσσοί θα συνεργαστούν και στον τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, το Υπουργικού Συμβούλιο ενέκρινε άλλες εννέα γεωτρήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια.

Προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ανέφερε πως βρίσκονταν στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας των συμφωνιών.

Σε σχετικό ρεπορτάζ την 10η Μαΐου, γνωστοποιήθηκε η σύμπραξη της γαλλικής με την ιταλική εταιρεία, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να συνεργαστούν και σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ.

Επίσης, με την ενίσχυση της γαλλικής TOTAL, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 όπου η ΕΝΙ επιχείρησε γεώτρηση τον Φεβρουάριο 2018 αλλά εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο προγραμματισμός γεώτρησης στην «Σουπιά» με την συμμετοχή της TOTAL, δεδομένης της προϊστορίας του συγκεκριμένου στόχου, ερμηνεύεται ότι γίνεται με την πολιτική και όχι μόνο συγκατάθεση όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και των χωρών που βρίσκονται πίσω από τις δύο εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Νοεμβρίου 2018, το Υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για χορήγηση Άδειας Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 7, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λήφθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V. / Eni Cyprus Limited.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η ελληνική πολεμική μηχανή θα μπορεί να απειλεί σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης με στρατηγικά πλήγματα ακόμη και την Άγκυρα

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι μετά την ανακοίνωση της CHEVRON; Απειλεί την Κύπρο Κεμαλικός Βουλευτής ως αποθήκη ισραηλινών...
polemos-urania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Για αυτό δεν το εγκαταλείπει ο Ζελένσκι! 10 χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν για την υπεράσπιση του Ποκρόβσκ -Δείτε την περικύκλωση σε live χάρτη

Όσο και εάν επιθυμεί το Κίεβο να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του το Ποκρόβσκ, οι δυνάμεις των αμυνόμενων εξουθενώνονται