Κόσμος

«Hλεκτροσόκ» στην Τουρκία: Συνάντηση Διοικητή της CENTCOM & Αμερικανού πρέσβη με Κούρδους - Δείτε εικόνες


Με επίθεση εναντίον των, συμμάχων των ΗΠΑ στην Βόρειο Συρία, Κούρδων του YPG απειλεί η Άγκυρα, την ώρα όμως που κορυφαίοι Αμερικανοί παράγοντες όχι μόνο επισκέφθηκαν το αρχηγείο του YPG αλλά επέτρεψαν να δημοσιευθούν και φωτογραφίες τους, σε ένα σαφές μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Τζ. Τζέφρυ έφθασε στην Άγκυρα για διήμερη επίσκεψη προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση τις ανησυχίες ασφάλειας που εγείρει η Τουρκία που απαιτεί την δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας εντός του Συριακού εδάφους από την οποία θα αποκλειστούν οι συριακές δυνάμεις του YPG, που έτσι όμως θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν μεγάλο μέρος των εδαφών που κέρδισαν στις μάχες με το ISIS και αποτελούν όχι μόνο παραδοσιακά εδάφη τους, αλλά και το όπλο για τη διαπραγμάτευση του στάτους που θα έχουν οι Κούρδοι της Συρίας στο μεταπολεμικό σκηνικό.

Η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτύξει στα σύνορα με την Συρία σημαντικές δυνάμεις θέλοντας να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον.

Σοκ όμως προκάλεσε στην Άγκυρα η αποκάλυψη ότι επισκέφθηκε τις περιοχές των Κούρδων της Συρίας και συναντήθηκε με την ηγεσία του SDF, του οποίου βασικός κορμός είναι το κουρδικό YPG, αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Διοικητή CENTCOM (US CENTRAL COMMAND) στρατηγό Κένεθ Μακίνσεϊ και τον Αμερικανό πρέσβη Γουίλιαμ Ρόμπακ. Την επίσκεψη και τις συνομιλίες αποκάλυψε μάλιστα ο επικεφαλής επικοινωνίας του SDF, Μουσταφά Μπαλί με ανάρτησή του στο Twitter.
https://twitter.com/MHJournalist/status/1153211683042672641?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/eha_medya/status/1153350613767512064?ref_src=twsrc%5Etfw

Mάλιστα όπως είχε αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, άστραψε και βρόντηξε ο Μάικ Πομπέο στον Τούρκο ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν λίγα 24ωρα.Το μήνυμα του ήταν ξεκάθαρο και σαφές: Αν ξεκινήσετε επιχείρηση εναντίον των Κούρδων θα σας χτυπήσουμε!

Την έντονη απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει και να παραλάβει το ρωσικό σύστημα S-400 εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το τηλεφώνημα έγινε ενώ ο κ. Πομπέο βρισκόταν στο Εκουαντόρ για επίσημη επίσκεψη. Σήμερα αναμένεται να πάει στο Μεξικό. Την τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε ο Τούρκος υπουργός έχοντας πρόθεση να διαμαρτυρηθεί για την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Ουάσιγκτον ακύρωσε και την παραγγελία των 100 αεροπλάνων που αγόρασε η Τουρκία, η οποία έχει παραλάβει τέσσερα εξ αυτών, που παραμένουν καθηλωμένα σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις. Το τηλεφώνημα κατέληξε μπούμερανγκ για τον κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος άκουσε τα σφοδρά παράπονα του κ. Πομπέο για την αντισυμμαχική ενέργεια της αγοράς των S-400.

Επανέλαβε επίσης ότι η Αμερική θα προστατεύσει τους συμμάχους της, που πολέμησαν μαζί της εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...