Βαλκάνια

"Τραβάνε το σχοινί" Κροάτες & Κοσοβάροι: Σε άσκηση του ΝΑΤΟ εξυμνούσαν τη μαζική δολοφονία Σέρβων - ΟΙ ΗΠΑ εξοπλίζουν τη Βοσνία

«Τραβάνε επικίνδυνα το σκοινί» Κροάτες και Αλβανοί Κοσοβάροι κατά των Σέρβων σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που μεταφέρει ο σερβικός τύπος στο σύνολο του.

Η πρόσφατη πρόκληση αφορά περιστατικό κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στην Κροατία, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της δέκατης επετείου της ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ.

Κροάτες στρατιώτες μαζί με στρατιώτες του νεοσύστατου στρατού του Κοσσυφοπεδίου τραγούδησαν τραγούδια της ναζιστικής οργάνωσης των Ουστάσι, τα οποία που εξυμνούσαν την μαζική δολοφονία Σέρβων.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η σκανδαλώδης πράξη των στρατιωτών της Κροατίας και του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ στις 5 Ιουνίου στο πεδίο βολής «Eugen Kvaternik» στην περιοχή Slunj.

Οι Κροάτες στρατιώτες, υπό την επήρεια αλκοόλ, φέρονται από αυτόπτη μάρτυρα να έπαιξαν και τραγούδησαν τραγούδια των δολοφόνων Ουστάσι μαζί με δεκάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου.

Όλα αυτά συνέβησαν παρουσία ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών των Κροατικών ενόπλων δυνάμεων.

Το περιστατικό αποκάλυψε στέλεχος σερβικής υπηκοότητας της Β-Ε, ο οποίος συμμετείχε ως παρατηρητής στην άσκηση του ΝΑΤΟ, ενώ κατέγραψε το συμβάν με το κινητό του τηλέφωνο. Τότε ο Κροάτης υπεύθυνος ασφάλειας τον ανάγκασε να σβήσει προκλητικά το βίντεο.

Αργότερα, όμως, αυτό το μοναδικό μέλος των Σερβοβοσνιακών ενόπλων δυνάμεων συνέταξε μια ειδική αναφορά που έφτασε στο Βελιγράδι και θα έχουμε και την αντίδραση του σερβικού ΥΠΑΜ.

Ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν δήλωσε, ότι είναι απαράδεκτο για τη Σερβία οποιαδήποτε εμφάνιση των λεγόμενων παραστρατιωτικών του Κοσόβου που λανσάρονται ως ένοπλες δυνάμεις, ενώ για το περιστατικό θα υπάρξει έρευνα και θα γίνει ανακοίνωση.

«Εκτός από τα τραγούδια των Ουστάσι και της ναζιστικής ιδεολογίας κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ, υπάρχει ζήτημα του ποιος εξουσιοδότησε το στρατό της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να λάβει μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Κοσόβου», δήλωσε Σέρβος ειδικός αναλυτής.

Η άσκηση «Άμεση Απόκριση» υλοποιήθηκε στο κροατικό έδαφος, την Σλοβενία και την Ουγγαρία και σηματοδότησε τη δέκατη επέτειο από την ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, ενώ έλαβε χώρα από τις 10 Μαΐου έως 6 Ιουνίου.

Τι είναι οι Κροάτες Ουστάσι

Το Κροατικό Επαναστατικό Κίνημα που είναι κοινώς γνωστό ως Ούστασε, ήταν Κροατική φασιστική, υπερεθνικιστική, τρομοκρατική οργάνωση, που έδρασε από το 1929 έως το 1945, ενώ ξανάκανε την εμφάνιση της στο πόλεμο της Βοσνίας σύμφωνα με το Βελιγράδι το 1995.

Τα μέλη της δολοφόνησαν εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους και Ρομά καθώς και πολιτικούς αντιφρονούντες στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το 1995.

Η ιδεολογία του κινήματος ήταν ένας συνδυασμός φασισμού, Καθολικισμού και Κροατικού εθνικισμού. Η Ούστασε υποστήριζε τη δημιουργία μιας Μεγάλης Κροατίας πέραν του ποταμού Δρίνου, που θα εκτεινόταν μέχρι τα όρια του Βελιγραδίου.

Το κίνημα υπογράμμιζε την ανάγκη για μια φυλετικά «καθαρή» Κροατία και προωθούσε την μαζική δολοφονία Σέρβων, Εβραίων και Ρομά, αλλά και διώξεις αντιφασιστών ή αντιφρονούντων Κροατών και Βόσνιων Μουσουλμάνων.

Ένοπλες δυνάμεις Βοσνίας και πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ

Επίσης έγινε γνωστό ότι οι Η.Π.Α. δώρισαν τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων υψηλής κινητικότητας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στην πορεία ένταξης της χώρας κάποια στιγμή στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών (Η.Π.Α.) δώρισε στις ένοπλες δυνάμεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε) 20 ειδικά τροχοφόρα οχήματα (HMMWV, Humvee) M1123.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης στο στρατόπεδο του Rajlovac στην πρωτεύουσα του Σαράγιεβο, ο υπουργός Άμυνας της Β-Ε επεσήμανε ότι η δωρεά αυτή δείχνει τη δέσμευση των ΗΠΑ σε μια εταιρική σχέση με την χώρα.

«Η παρουσία των οχημάτων σχετίζεται με καθήκοντα που βασίζονται στο νόμο της Β-Ε, για αποστολές, βοηθώντας τον πληθυσμό σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή στρατιωτικών ασκήσεων», δήλωσε ο Pendes, προσθέτοντας ότι η δωρεά θα συμβάλει στην επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Β-Ε Eric Nelson δήλωσε ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Β-Ε, που δείχνει «ότι είναι καλός εταίρος στα μέλη του ΝΑΤΟ και στον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ο Νέλσον πρόσθεσε ότι η δωρεά θα συμβάλει περαιτέρω στην ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων να ανταποκριθούν σε φυσικές καταστροφές και άλλα καθήκοντα στη Β-Ε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...