Κύπρος

Τουρκία & ψευδοκράτος "παγιδεύουν" τη Λευκωσία: Στον ΟΗΕ η διεκδίκηση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ - Ανησυχητικές εξελίξεις

Τη στήριξή της στους τουρκοκυπρίους εκφράζει, ως αναμενόμενο, η Άγκυρα απευθυνόμενη στον ΟΗΕ, αναφορικά με τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ τα οποία με κάθε τρόπο επιχειρούν να υφαρπάξουν.

Η έκκληση της Τουρκίας στον ΟΗΕ για στήριξη του ψευδοκράτους στις ενεργειακές εξελίξεις ήταν μια εξέλιξη αναμενόμενη ωστόσο δεν βασίζεται σε κάποιο νομικό πλαίσιο αλλά αφορά τις παράνομες επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. Αντίστοιχες κινήσεις πρέπει να γίνουν εκ νέου και από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Iκανοποίηση και στήριξη εκφράζει η Τουρκία στην πρόταση που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη η τουρκοκυπριακή πλευρά για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή, στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων γύρω από τη Μεγαλόνησο.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρει ότι στην πρόταση προβλέπεται η ταυτόχρονη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους ως ίσοι εταίροι που χαίρουν ίσων δικαιωμάτων, η Τουρκία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σε περίπτωση αποδοχής της αυτή η πρόταση θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής, την σταθερότητα και την ανάπτυξη της συνεργασίας και θα δημιουργήσει κατάλληλο έδαφος, για την επίλυση του Κυπριακού.

Για τον λόγο αυτό, κάνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ειδικότερα δε στις εγγυήτριες χώρες, για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση και να παροτρύνουν τις δυο πλευρές στο νησί σε συνεργασία για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων».

Διαβουλεύσεις στο ανώτατο επίπεδο είναι σε εξέλιξη, σε σχέση με τη νέα κάθοδο στην Κύπρο της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, μετά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κατάθεση της πρότασης του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες.

Η εισήγηση Ακιντζί για συζήτηση της πρότασης αυτής κατά τη διάρκεια μιας τετ-α-τετ συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τη στιγμή που προγραμματιζόταν η νέα άφιξη της κ. Λουτ στα τέλη Ιουλίου ή πρώτες ημέρες του Αυγούστου, προκαλεί αναστάτωση και αυτή τη στιγμή «όλα είναι στον αέρα», ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.

Εξήγησε ότι η Λευκωσία επιμένει στη θέση πως προέχει η συνάντηση με την απεσταλμένη του ΓΓ, ωστόσο η τ/κ πλευρά φαίνεται ότι προτάσσει το τετ-α-τετ των δύο ηγετών.

«Είχαμε μια σειρά των πραγμάτων…τώρα υπάρχει αναστάτωση», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο επίπεδο.

Η επιθυμία της ε/κ πλευράς για πραγματοποίηση της επίσκεψης Λουτ στην Κύπρο διαβιβάστηκε εκ νέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως είχε γράψει χθες στο twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε στην κ. Λουτ τη βούλησή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ετοιμότητά να την υποδεχτεί στη Λευκωσία για τις σχετικές διαβουλεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υπέβαλε νέα πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μέσω των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Ακιντζί υπέβαλε σήμερα την πρόταση μέσω του Επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Sergiy Illarionov, ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει την ευκαιρία να την αξιολογήσει και ακολούθως οι δύο ηγέτες να την εξετάσουν από κοινού σε μια τετ-α-τετ συνάντηση.

Προστίθεται ότι η νέα πρόταση Ακιντζί αποσκοπεί στο να σταματήσει να αποτελεί ο τομέας των υδρογονανθράκων πεδίο έντασης και να μετατραπεί σε πεδίο παραγωγικής συνεργασίας. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία επιτροπής υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή.Περιγράφεται παράλληλα η δομή, οι στόχοι και ο τρόπος εργασίας της κοινής επιτροπής, ενώ περιέχονται λεπτομέρειες και για τη δημιουργία ταμείου και τους τρόπους που θα μπορούσε να καταστεί επωφελές.

Αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Ακιντζί απέστειλε την πρόταση στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στην Υπάτη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, για ενημέρωσή τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ