Κόσμος

Συναγερμός στην Ταϊβάν με κινεζικό υποβρύχιο να πλέει στις ακτές της

Ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ένα υποβρύχιο Shang-class, εντοπίστηκε μια ανάσα από τις ακτές της Ταϊβάν, από το Taima Star Ferry κατά τη διάρκεια διέλευσης του από τις νήσους Matsu.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα του Taima Star είπαν ότι το υποβρύχιο ανέβηκε στην επιφάνεια και ότι κινείται βόρεια προς την Κίνα.

Το υποβρύχιο εντοπίστηκε στις 1:15 μ.μ. την Πέμπτη (4 Ιουλίου). Ο πρώτος από το πλήρωμα που το αντιλήφθηκε θεώρησε ότι τα μάτια του κάνουν «πουλάκια» και πως δεν είναι δυνατόν για τον PLA να φτάσει τόσο κοντά στο Βιετνάμ

Στην αρχή ήταν αδύνατο να φανεί ποια ήταν η προέλευση του σκάφους όμως στη συνέχεια φάνηκε ότι ήταν κινεζικό. Ακολούθησε βορειοανατολική κατεύθυνση προς την επαρχία Zhejiang της Κίνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Ο ειδικός στα θέματα της θάλασσας, Collin Koh, και ερευνητής της Σχολής Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου S. Rajaratnam (RSIS), δήλωσε στο Σάββατο το πρωί ότι: «Το υποβρύχιο του Ναυτικού PLA που εντοπίστηκε στην επιφάνεια κοντά στα νησιά Matsu της Ταϊβάν φαίνεται να είναι Type -093G Shang- κατηγορίας SSN,και όχι Type-039 Yuan-class SSK με βάση τη σιλουέτα του πανιού του. »

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν (MND) δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός. Έβγαλε μόνο μια λιτή ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάρισε πως όλες οι κινήσεις της Κίνας στην περιοχή ελέγχονται ανελλιπώς.

Αργότερα, Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο μετά το γεγονός με το κινεζικό υποβρύχιο που προσέγγισε τις ακτές νωρίτερα μέσα στη μέρα και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τους τελευταίου μήνες η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι ΗΠΑ μάλιστα που παραδοσιακά υποστηρίζουν την άμυνα της Ταϊβάν έχουν μεγιστοποιήσει τη δύναμή τους στην περιοχή με το στόλο τους να διέρχονται συχνότερα από τα στενά του Βιετνάμ.

.onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...