Κόσμος

Πέρασε ο εκβιασμός της Τουρκίας; - «Θα κλείσουμε το Ιντσιρλίκ εάν μας επιβληθούν κυρώσεις» - Σκληρό μπρα ντε φερ σε εξέλιξη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε κατά της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να απομακρύνουν τη χώρα του από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, καθώς και την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

"Αν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μια εχθρική στάση απέναντί ​​μας, θα ανταποδώσουμε", δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TGRT Haber τη Δευτέρα.

"Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περιορισμό των επιχειρήσεων ή απομάκρυνση αμερικανικών δυνάμεων από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ ή περιορισμό των επιχειρήσεων συνασπισμού στον σταθμό ραντάρ Kürecik", είπε.

Το Ιντσιρλίκ διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Το 2016, η βάση απενεργοποιήθηκε για περίπου μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα, και πιθανώς η στρατηγική σημασία της βάσης είναι και ο λόγος της απόφασης Τραμπ.

Αν και ο Çavuşoğlu δεν ήταν σαφής αναφορικά με τη θέση της Τουρκίας για τις βάσεις Ιντσιρλίκ ή Kürecik, τα σχόλιά του ακολούθησαν την επιβεβαίωση της διοίκησης Τραμπ ότι η Τουρκία θα απομακρυνθεί από το πρόγραμμα F-35 αφού ξεκίνησε η παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, το οποίο η Μόσχα ονομάζει "φονιά των F-35".

Μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το Πεντάγωνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα κοστίσει 500-600 εκατομμύρια δολάρια για να βρεθούν νέοι προμηθευτές για τα τμήματα των μαχητικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται σήμερα από την Τουρκία.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν απέκλεισαν την πιθανότητα ένα F-35 που ανήκει σε άλλη χώρα - πιθανώς στις ΗΠΑ - να επιχειρήσει μία ημέρα στην Τουρκία και κοντά στους S-400, παρόλο που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο συνδυασμός είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια.

"Προς το παρόν δεν θέλω δυνητικά να συνδέσω μια επιχειρησιακή αξιολόγηση με μια τεχνολογική αξιολόγηση", δήλωσε πρόσφατα ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας David Goldfein.

Απαντώντας στην ερώτηση: "Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πετάξουν F-35 στην Τουρκία;" Ο Goldfein είπε: "Δεν μπορεί να ισχύσει αυτό γιατί δεν υπάρχει μια αξιολόγηση της απειλής σε πραγματικό χρόνο. Θα πάρω την απόφαση σε πραγματικό χρόνο, όπως κάθε άλλη φορά."

Ο συνταγματάρχης Lt Gen. Chris Bogdan, πρώην υπεύθυνος (PEO) του προγράμματος F-35, συμφώνησε με τη διοίκηση ότι η Τουρκία πρέπει να βγεί από το πρόγραμμα για να προστατεύσει την ακεραιότητα και την ασφάλεια των F-35.

"Τα συστήματα S-400 και F-35 δεν είναι συμβατά και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι γι 'αυτό", ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Military.com.

"Όταν ήμουν PEO, περιμέναμε αυτή την κατάσταση και η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε συζητήσει και, διπλωματικά και πολιτικά, προσπάθησε σκληρά να την αποφύγει", είπε την περασμένη εβδομάδα. "Και δεν ξέρω για αυτή τη διοίκηση και τι έκανε για να το αποφύγει, αλλά τώρα είμαστε... αντιμέτωποι με μια πολύ σκληρή απόφαση".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...