Κόσμος

Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - Σαρωτική νίκη στις εσωκομματικές εκλογές

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών στο κόμμα των Συντηρητικών και συνάμα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. O Τζόνσον αναδείχθηκε νικητής με 92,153 ψήφους έναντι 46,656 του Χαντ.

Η διαδικασία

Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ «έπαιξαν» τις τελευταίες ημέρες τα χαρτιά τους, με την ψηφοφορία μεταξύ των 160.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος να ολοκληρώνεται χθες το απόγευμα.

Την Τετάρτη το απόγευμα, μετά από την τελευταία εμφάνισή της στην εβδομαδιαία ώρα των ερωτήσεων προς την πρωθυπουργό, η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για να υποβάλει, επισήμως, την παραίτησή της στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία λίγο αργότερα θα υποδεχθεί τον νέο πρωθυπουργό για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει στη συνέχεια δήλωση έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ενδεχομένως θα ανακοινωθούν και τα πρώτα ονόματα των νέων υπουργών.

Την Πέμπτη αναμένεται η πρώτη δήλωση του νέου πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές, μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Ο νέος πρωθυπουργός θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει την ένταση με το Ιράν και ασφαλώς το αδιέξοδο στο Brexit.

Ακραίο σενάριο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας, ο νέος πρωθυπουργός θα αναδειχθεί μέσω ψηφοφορίας μελών του κόμματος και όχι μέσω εθνικών εκλογών ή ψηφοφορία στη Βουλή. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Sky News, σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει ένα ακραίο σενάριο που θέλει τον νέο ηγέτη να μην ορίζεται αυτόματα και νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο καθηγητής Vernon Bogdanor, οι εκλογές ήταν για την ανάδειξη νέου ηγέτη των Συντηρητικών, του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή, το οποίο ωστόσο δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Ακόμη και με τη στήριξη του DUP, έχει οριακή πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων, αν θεωρηθεί ότι όλοι οι Συντηρητικοί βουλευτές θα ταχθούν υπέρ. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο νικητής των εκλογών, ενδεχομένως, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Αν χάσει στη διαδικασία αυτή τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...