Κύπρος

Οι Τούρκοι "επεκτείνουν" τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ: Σε περιοχές των τεμαχίων 9 και 12 το "Μπαρμπαρός" - Δείτε τον χάρτη

Σε περιοχές του τεμαχίου 9 και του τεμαχίου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κινείται από σήμερα το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», συνεχίζοντας τις παράνομες έρευνες και αγνοώντας το πλήθος παρεμβάσεων από Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και τρίτες χώρες.

Οι ενέργειες της Άγκυρας, παρά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένουν ατιμώρητες και οι διεθνείς θεσμοί αρκούνται στην επιβολή ήπιων κυρώσεων που, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δεν ωφελούν πουθενά.

Σύμφωνα με νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε αργά χθες η Τουρκία, το «Μπαρμπαρός» με συνοδευτικά σκάφη τα «Tanux-1» και «Apollo Moon» θα πραγματοποιήσει (παράνομες) σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή που περιγράφεται, μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, το τελευταίο τριήμερο το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, κινείται σε διάφορες κατευθύνσεις και σε ακτίνα μέχρι και ένα χιλιόμετρο περίπου από την αρχική θέση που βρισκόταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα σε συγκεκριμένο σημείο. Πληροφορίες που επικαλείται το Philenews, αναφέρουν ότι με βοηθητικό πλοίο που θα έπρεπε να εξυπηρετεί το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο – το Fatih (Πορθητής), στην περιοχή κατεβάζουν υποβρύχια ρομπότ ώστε να μελετήσουν την διαμόρφωση του βυθού και να καθορίσουν το σημείο γεώτρησης.

Στην φώτο, με αρ.1 η νέα περιοχή παράνομων σεισμογραφικών με το «Μπαρμπαρός». Με αρ. 2 η περιοχή στην οποία πραγματοποίησε σεισμογραφικές έρευνες το τελευταίο τρίμηνο το ίδιο σεισμογραφικό. Με αρ. 3 η θέση που βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih) και με αρ. 4 η περιοχή που βρίσκεται το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το Yavuz.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ