Κυβέρνηση

Ξένος Τύπος: Ο Κυριάκος, η ορκωμοσία με γραβάτα και η οικογένειά του

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ με εκτενή δημοσιεύματα.

FAZ: Nέα αρχή στην Αθήνα
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει το πρωτοσέλιδο σχόλιό της «Νέα αρχή στην Αθήνα» και παρατηρεί: «Οι ψηφοφόροι έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία ισχυρή εντολή για να μπορέσει να κυβερνήσει την επόμενη τετραετία με απόλυτη πλειοψηφία. Ακόμα και αριστεροί ψηφοφόροι επέλεξαν στη Νέα Δημοκρατία εμπιστευόμενοι την ικανότητά της σε οικονομικά ζητήματα, αλλά και τον ρεαλιστή πρόεδρό της. Φαίνεται ότι οι θεατρινισμοί του Αλέξη Τσίπρα ή του Γιάνη Βαρουφάκη δεν τραβάνε πλέον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο από την απόδοσή του στην ανάκαμψη της οικονομίας. Θα επιτύχει το στόχο του μόνο αν μειώσει την υπερβολική φορολογία. Οι δανειστές όμως αναμένουν από το νέο πρωθυπουργό να μην θέσει εν αμφιβόλω το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να αποκτήσει ευχέρεια κινήσεων ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να περικόψει περαιτέρω τις κοινωνικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις και να περιορίσει δραστικά το δημόσιο τομέα. Κάτι που ο προκάτοχος του δεν ήταν διατεθειμένος να πράξει. Για να κυβερνήσει με επιτυχία ο νέος πρωθυπουργός οφείλει να μεταρρυθμίσει και τη Νέα Δημοκρατία. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει συνδέσει το όνομά του με τον νεποτισμό, που τόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα. Την ίδια στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης κάνει άνοιγμα προς τον κεντρώο πολιτικά χώρο διευρύνοντας έτσι τη στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών του. Υπάρχουν συνεπώς οι ευκαιρίες για μια νέα αρχή».

Handelsblatt: Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά
«Οι εκλογές στην Ελλάδα έστειλαν ένα καλό σημάδι, αφού οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι η δημοκρατία λειτουργεί ακόμη», σχολιάζει η Handeslbatt αναφορικά με το αποτέλεσμα της κάλπης και την ανάρρηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία.

«Δέκα χρόνια από την έναρξη της κρίσης χρέους οι Έλληνες αποζητούν μια νέα αρχή», αναφέρει το άρθρο γνώμης της έγκυρης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματά της υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη τριετία.


«Ο Μητσοτάκης πέρασε πάνω από πολλούς βαρόνους του κόμματος, έβαλε νέα άτομα στην ομάδα του κι άνοιξε το κόμμα σε φιλελεύθερες ιδέες -μεταμόρφωση που αντανακλάται και στη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου, καθώς ανέθεσε σημαντικά χαρτοφυλάκια σε ανεξάρτητους τεχνοκράτες κι ακόμη και σε πρώην σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς», αναφέρει ο αρθρογράφος Γκερντ Χέλερ υπογραμμίζοντας ότι καθιστά ακόμη πιο αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτή τη μεταμόρφωση της ΝΔ από συντηρητικό σε συντηρητικό-φιλελεύθερο λαϊκό κόμμα την επέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προέρχεται από μια μεγάλη πολιτική δυναστεία «αλλά πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του έναν νεωτεριστή».

«Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά την Κυριακή. Έδωσαν στο Μητσοτάκη μια ικανή για διακυβέρνηση, αλλά όχι σαρωτική αυτοδυναμία χωρίς ταυτόχρονα να επιφέρουν μια καταστροφική ήττα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχασε μόνον 4% σε σχέση με τις εκλογές του 2015. Ο Τσίπρας περνά με ψηλά το κεφάλι στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρό κόμμα και διατηρεί τις ελπίδες για επιστροφή αργότερα στην εξουσία. Άνω του 71% των ψήφων πήγαν σ’ αυτές τις εκλογές στα δύο μεγάλα κόμματα κι έτσι σταμάτησε ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου που ξεκίνησε στα χρόνια της κρίσης. Τα εχθρικά προς την ΕΕ και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμμα δεν παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στη νέα βουλή», συνεχίζει η Handelsbatt σημειώνοντας την αποτυχία της Χρυσής Αυγής να περάσει το όριο εισόδου στη Βουλή. Και καταλήγει: «Η Δημοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί. Η αλλοτινή χώρα της κρίσης σταθεροποιείται».

 

Guardian Πρωθυπουργός με ριζικά διαφορετικό στιλ ο Μητσοτάκης
Ο Guardian σημειώνει την αλλαγή του στιλ στη διακυβέρνηση στη χώρα μας, όπως φάνηκε και από την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.


«Σε μια ριζικά διαφορετική στάση από τον αριστερό προκάτοχό του, έναν αυτοχαρακτηρισμένο άθεο, που κυκλοφορούσε δημοσίως με ανοικτά πουκάμισα χωρίς γραβάτα ο Μητσοτάκης φορούσε κοστούμι και γραβάτα καθώς ορκιζόταν στο ευαγγέλιο υπό το βλέμμα της γυναίκας του και των τριών παιδιών τους». Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης «από τα 51 μέλη της, τα 21 είναι πολιτικοί που δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, κάποιοι με κεντροαριστερό υπόβαθρο, κάποιοι είναι τεχνοκράτες, ορισμένοι από τον κόσμο των επιχειρήσεων που ανέβηκαν στο τρένο για να “βοηθήσουν τη χώρα να γυρίσει σελίδα”».

 

El Μundo: Καλωσόρισες στην πραγματικότητα κ. Μητσοτάκη
«Μετά την ευφορία της νίκης και το μεθύσι του θριάμβου ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα», σχολιάζει η ισπανική El Mundo. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παραμένει σε κρίση κι ο νέος πρωθυπουργός θέλει να την αντιμετωπίσει, να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του και να βγάλει τη χώρα από την άβυσσο, όπου βυθίστηκε επί δέκα χρόνια». Το άρθρο σχολιάζει την χλιαρή αντίδραση των αγορών, που είχαν προεξοφλήσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μέτωπο των Ευρωπαίων πιστωτών μετά την τρύπα που άφησαν στον προϋπολογισμό τα προεκλογικά δώρα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και την πιθανότητα να ξαναρχίσουν οι διαδηλώσεις μετά από μια τετραετία κοινωνικής γαλήνης επί ΣΥΡΙΖΑ.

Le Figaro: Εκκωφαντική επιστροφή της Δεξιάς στην Ελλάδα
Kαι η Figaro σημειώνει ότι μετά την «εκκωφαντική» νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει περίοδο χάριτος, απαριθμώντας τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα, όπως εκείνο με την Άγκυρα.

«Αναφορικά με τα καυτά ντοσιέ, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να διαχειριστεί την κρίση με την Τουρκία. Η γειτονική χώρα πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις στις θαλάσσιες επικράτειες Ελλάδας και Κύπρο για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Στην ευρωπαϊκή σκηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και είναι μέλος του ΕΛΚ κι έχει σχέσεις με τον Μάνφρεντ Βέμπερ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (...) ελπίζει να επαναδιαπραγματευτεί πολύ σύντομα τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα με τους πιστωτές της χώρας»...

Washington Post: Οι πιστωτές της Ελλάδας λένε όχι στο νέο πρωθυπουργό για αλλαγές στους όρους διάσωσης
Από την πλευρά της η Washinton Post σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισέπραξε ήδη ένα πρώτο όχι από τους πιστωτές, με το μήνυμα που έστειλαν στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.


«Στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες είπαν ότι οι βασικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν με την Αθήνα δεν θα αλλάξουν. “Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις κι αν τις σπάσουμε, το πρώτο που θα καταρρεύσει είναι η αξιοπιστία...”, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...