Οικονομία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Σχέδιο διάσωσης με αμερικανικά κεφάλαια

Μια αμερικανική επενδυτική τράπεζα, που επικεντρώνεται στη διαχείριση οικογενειακής περιουσίας, συμφώνησε να συνεργαστεί, υπό όρους που θα γίνουν γνωστοί πιθανώς τις επόμενες ώρες, με τον επιχειρηματία Πάνο Ξενοκώστα για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Πρόκειται για την Chatsworth Securities η οποία αναμένεται να συμμετάσχει στο επενδυτικό σχήμα που έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγείο στην Ελλάδα.

Ο Πάνος Ξενοκώστας επιχειρεί να επαναλάβει στην Ελευσίνα, το σχέδιο που εφάρμοσε με τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, τα οποία ήταν επίσης υπό τον έλεγχο της οικογένειας Ταβουλάρη. Βέβαια, στην περίπτωση της Ελευσίνας θα απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια, ενώ κατά πληροφορίες το επενδυτικό σχέδιο που καταστρώνεται από τον επιχειρηματία και τους Αμερικανούς συνεταίρους του είναι πολύ πιο φιλόδοξο και προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, η Chatsworth έχει παρουσία σχεδόν δύο δεκαετιών στην αμερικανική κεφαλαιαγορά με σημαντικές τοποθετήσεις σε τομείς που ξεκινούν από τη ναυτιλία και φτάνουν μέχρι τα ακίνητα και την ενέργεια.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πάνος Ξενοκώστας συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη με τον τελευταίο να δηλώνει πως «διαπιστώσαμε την καλή πορεία της αποκρατικοποίησης των ναυπηγείων της Σύρου και συμφωνήσαμε να γίνουν τα αντίστοιχα βήματα για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας». Στόχος του υπουργού είναι τα βήματα που απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία «να γίνουν πολύ πιο συγκεκριμένα και πολύ πιο γρήγορα». Γι’ αυτό και οι συναντήσεις ώστε να προχωρήσει το σχέδιο θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα.

Στόχος είναι να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στο Πρωτοδικείο Πειραιά η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια καθώς υπάρχει άμεση εμπλοκή του υπουργείου Άμυνας  λόγω του προγράμματος ναυπήγησης και εξοπλισμού πυραυλακάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ