Αφρική

"Μετωπική" Χαφτάρ-Ερντογάν στη Λιβύη: "Καταστρέψαμε τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη" - Αυτοί είναι οι Τούρκοι που επιχειρούν στη χώρα

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο στρατός του Χαλίφα Χαφτάρ, λέγοντας πως ότι και να κάνει η Άγκυρα οι πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και θα απελευθερωθεί ολόκληρη η Λιβύη.

Αποκάλυψε πως συνολικά τέσσερα αεροσκάφη του τουρκικού στρατού έχουν καταστραφεί, ενώ και το ζήτημα της σύλληψης Τούρκων πολιτών παίρνει άλλες διαστάσεις καθώς φαίνεται να αφορά υψηλόβαθμα στελέχη και θερμούς υποστηρικτές του Ερντογάν.

«Ανακοινώθηκε ότι ο διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Δυτική Περιφέρεια της Λιβύης, υποστράτηγος Αμπντουλσαλάμ Χασί, των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης θα εισέλθουν στην Τρίπολη, πάσει θυσία, επισημαίνοντας ότι ο στρατός του κατέστρεψε τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη που πολεμούσαν στις γραμμές των κυβερνητικών δυνάμεων στην Τρίπολη», αναφέρει αραβικό δημοσίευμα.

Ο Χασί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το κανάλι ‘Αλ Αλάμ’ της Λιβύης, δήλωσε ότι «εάν ο θεός το θέλει οι πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχισθούν σε διάφορους άξονες, και είτε το θέλουν οι Τούρκοι ή όχι, θα γίνει η απελευθέρωση όλης της Λιβύης», πρόσθεσε μάλιστα ότι την Κυριακή το βράδυ καταστράφηκε το τέταρτο τουρκικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Μιτίγκα.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το λιβυκός στρατός συνέλαβε έξι Τούρκους και απείλησε με ‘απάντηση’ στην περίπτωση που δεν απελευθερωθούν, ενώ ο λιβυκός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στην υποστήριξη των παραστρατιωτικών ομάδων στη Λιβύη.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, υποστράτηγος Αχμέντ αλ Μουσμάρι δήλωσε την Κυριακή ότι δεν γνωρίζει τίποτε για συλλήψεις Τούρκων.

Παράλληλα, ο Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος με ενεργή δράση κατά του καθεστώτος Ερντογάν, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, δείχνει συγκεριμένα υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού στρατού που έδρασαν/ δρουν και πιθανώς συνελήφθησαν στη Λιβύη από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύει φωτογραφίες του ναύαρχου Gürsoy Çaypınar και του στρατηγού Selçuk Yavuz μαζί με αντίγραφα των διπλωματικών τους διαβατηρίων και επισημαίνει τη σοβαρότητα των ισχυρισμών περί αχμαλωσίας Τούρκων στρατιωτικών και της αποδεδειγμένης πλέον εμπλοκής της Άγκυρας στη λιβυηκή σύγκρουση.

Όπως αναφέρει ο ίδιος μέσω twitter, ο πρώτος καταδικάστηκε σε 16ετή κάθειρξη για παράνομες ενέργειες και απελευθερώθηκε με εντολή Ερντογάν, όταν και τοποθετήθηκε υπεύθυνος σε κρίσιμες θέσεις του τουρκικού ναυτικού.

Για τον στρατηγό Selçuk Yavuz, ο Τούρκος δημοσιογράφος αποκαλύπτει πως είχε ενεργό δράση στις επιθετικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία. Διοικούσε δυνάμεις Τούρκων κομάντο και αργότερα τοποθετήθηκε σε ανώτερες θέσεις του τουρκικού στρατού.

Σε περίπτωση που η σύλληψη των Τούρκων επιβεβαιωθεί, μιλάμε για μια πλήρη στρατηγική αποτυχία του Ερντογάν και σημαντικές απώλειες ανθρώπων που κατείχαν σημαντικές θέσεις. Το μέτωπο που άνοιξε η Άγκυρα και στη Λιβύη μάλλον θα είναι και το χειρότερο λάθος του Ρ.Τ. Ερντογάν.

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1145595566572933120

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1145601246491004928

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1145597844524535813

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...