Κόσμος

"Μαζική απώλεια ζωής": 3.500 θάνατοι ως ταυτόχρονη επιδημία Ebola & ιλαράς στο Κονγκό

Οι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσαν νέους εντυπωσιακούς αριθμούς αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τον αριθμό των θανάτων από την τελευταία θανατηφόρα έκρηξη του ιού Ebola στην κεντρική Αφρική.

Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αυξήθηκαν στους 1.536 από τότε που ξεκίνησε η επιδημία λίγο πριν από ένα χρόνο. Και μέχρι τις 7 Ιουλίου, έχουν αναφερθεί συνολικά 2.418 επιβεβαιωμένες και πιθανές περιπτώσεις, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο την τελευταία έκθεση της ΠΟΥ για το ξέσπασμα.

"Ενώ ο αριθμός των νέων περιπτώσεων εξακολουθεί να μειώνεται σε πρώην "καυτά" σημεία της χώρας, όπως οι ζώνες υγείας Butembo, Katwa και Mandima, παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων στο Beni και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη συχνότητα σε τμήματα της ζώνης υγείας του Mabalako", λέει η αναφορά.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι σε μέρη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό το "ξέσπασμα του Ebola συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα με παρόμοια ένταση μετάδοσης", υποδηλώνοντας ότι το ξέσπασμα εξακολουθεί να είναι ισχυρό, παρά τις επείγουσες παρεμβάσεις.

"Το Υπουργείο Υγείας και άλλες εθνικές αρχές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο ΠΟΥ και συνεργάτες εφαρμόζουν διάφορες παρεμβάσεις για τον έλεγχο των επιδημιών μαζί με ομάδες στις γύρω επαρχίες, οι οποίες λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι είναι έτοιμες για αντίδραση" η έκθεση συνεχίζει.

Το χειρότερο όμως είναι πως την κρίση του Ebola "συνοδεύει" η ταυτόχρονη επιτάχυνση της επιδημίας ιλαράς που διέρχεται η χώρα, με αποτέλεσμα την επείγουσα εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς στις περιοχές που επλήγησαν από τον Ebola. Περίπου 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο η συντριπτική πλειοψηφία παιδιά κάτω των πέντε ετών.

"Η συνδυασμένη απειλή Έμπολα και ιλαράς για τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν σε υπερπλήρεις και μη στρατιωτικούς καταυλισμούς μετακίνησης είναι άνευ προηγουμένου", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της UNICEF, Edouard Beigbeder, στο The Guardian. "Έχουμε ένα μικρό παράθυρο για να αποτρέψουμε μια πιθανώς τεράστια απώλεια ζωής."

Το προσωπικό ανθρωπιστικής κρίσης του ΟΗΕ αποκαλεί τα ταυτόχρονα θανατηφόρα κρούσματα "άνευ προηγουμένου" όπως αναφέρει ο The Guardian:

Τουλάχιστον 1.981 άνθρωποι πέθαναν από την ιλαρά στη ΛΔΚ φέτος, ξεπερνώντας τους 1.641 θανάτους από τον Έμπολα, σύμφωνα με την Unicef. Η «άνευ προηγουμένου» ανθρωπιστική κρίση θέτει το σύστημα υγείας υπό πίεση, ανέφερε το προσωπικό του ΟΗΕ.

Σχεδόν 115.000 περιπτώσεις ύποπτες για ιλαρά έχουν αναφερθεί για τους έξι μήνες έως τις 23 Ιουνίου, σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό που καταγράφηκε για το σύνολο του 2018.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...