Εκκλησία

Ιλαρίων: Δεν είμαστε Τρίτη Ρώμη - Το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα δεν λύνεται από τους Προέδρους

 Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, σε τηλεοπτική του εμφάνιση μοιράστηκε το όραμά του για τα καθήκοντα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι σίγουρος ότι, κατ 'αρχάς, οι κληρικοί πρέπει να συμμετάσχουν σε ιεραποστολικό έργο και να εμπλέξουν τους Ρώσους στην εκκλησιαστική ζωή.

Δεν είναι μυστικό, όπως εξήγησε ο ιεράρχης, ότι η απόλυτη πλειοψηφία των Ρώσων δεν είναι εκκλησιαστικοί: "Δεν μπορούμε να πούμε ότι η απόλυτη πλειοψηφία του ορθόδοξου πληθυσμού μας είναι εκκλησιαστικός λαός. Πριν από εμάς είναι ένα πολύ μεγάλο ιεραποστολικό πεδίο και ένα πολύ μεγάλο ιεραποστολικό καθήκον, το οποίο είναι να κάνουμε τους ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους Ορθόδοξους, αλλά όχι ίδιους στην πραγματικότητα, πλήρως Ορθοδόξους χριστιανούς ".

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση για το "ρόλο της Μόσχας ως κέντρου του Χριστιανισμού" φαίνεται άσχετη. Ο μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε ότι η έννοια ότι η "Μόσχα είναι η τρίτη Ρώμη" αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα πριν από αιώνες και είναι ανεφάρμοστη στην σημερινή πραγματικότητα. "Δεν πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έννοιες που έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολλούς αιώνες και αντικατοπτρίζουν μια συγκεκριμένη ιστορική πραγματικότητα, αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα", δήλωσε.

Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας είναι σίγουρος ότι ο Χριστιανισμός στη Ρωσία είναι ζωντανός στο παρόν και αποτελεί τη βάση για το μέλλον.

Επίσης αναφορικά με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα εξέρασε την άποψη πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι η προσωπική επαφή μεταξύ των δύο Προέδρων θα επιλύσει τα υπάρχοντα ζητήματα, αλλά το ζήτημα της Εκκλησίας δύσκολα μπορεί να αποτελέσει θέμα συνάντησης μεταξύ του Βλάντιμιρ Πούτιν και του Βλαντιμίρ Ζέλενσκι.

"Πιστεύω ότι η διχοτόμηση της εκκλησίας δεν είναι πραγματικά θέμα, το οποίο οι πρόεδροι θα πρέπει να συζητήσουν. Ο λαός της εκκλησίας θα πρέπει να επιλύσει τα ζητήματα της εκκλησίας", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, οι πρόεδροι θα πρέπει να συζητήσουν θέματα όπως τη κατάσταση στην Ντόνμπας, τα προβλήματα ρωσόφωνων κατοίκων της Ουκρανίας και πολλά άλλα που «συσσωρεύτηκαν και προκάλεσαν την τρέχουσα κατάσταση».

"Ελπίζω πραγματικά ότι ο Ρώος και ο Ουκρανός πρόεδρος θα δημιουργήσουν προσωπική επαφή, η οποία θα βοηθήσει στη διόρθωση των λαθών του παρελθόντος", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...