Κόσμος

Ε.Ε.: Από αριστερούς και μουσουλμάνους οι περισσότερες αντισημιτικές επιθέσεις

Το 44% των νεαρών Ευρωπαίων Εβραίων έχει υπάρξει θύμα ενός αντισημιτικού περιστατικού τα τελευταία χρόνια και σχεδόν οι μισοί εξ’ αυτών έχουν επιλέξει να μην φέρουν ενδύματα και παρελκόμενα που παραπέμπουν στον Ιουδαϊσμό από φόβο για την ασφάλειά τους. Αυτό είναι το εύρημα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες νέους, ηλικίας από 16 έως 34 ετών ήταν φοιτητές. Το 85% είπε ότι ως Εβραίοι κατηγορούνται για τις ενέργειες της κυβερνήσεως του Ισραήλ, τουλάχιστον περιστασιακά, ενώ το ένα τέταρτο εξ’ αυτών είπε ότι αυτό τους συμβαίνει «συνεχώς».

Το δείγμα ήταν 16.000 νεαροί Εβραίοι από 12 κράτη-μέλη και πρόκειται για την μεγαλύτερη σφυγμομέτρηση αυτού του τύπου.

Η έρευνα σημειώνει ότι όσοι ερωτήθηκαν ανήκουν σε «μία μορφωμένη ομάδα, με βαθειές ρίζες στην Ευρώπη και ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες στις οποίες ζουν.»

Παρ’ όλα αυτά, η δημοσκόπηση επισημαίνει ότι «τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι ο αντισημιτισμός είναι πρόβλημα στις χώρες τους και το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.»

Επ’ αφορμή της έρευνας, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ε.Ε., Μάικλ Ο Φλάχερτι, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «βαθιά ανησυχητικά».

«Αυτά τα ευρήματα οδηγούν σε μία ζοφερή ανάγνωση», έγραψε ο Ο Φλάχερτι. «Πρέπει να πολεμήσουμε τον αντισημιτισμό, κτυπώντας τον στη ρίζα του, ασχέτως του πόσο δύσκολο είναι αυτό.»

Το ποσοστό των Εβραίων που υφίστανται αντισημιτισμό είναι «εξαιρετικά υψηλό», αναφέρει η έρευνα, ωστόσο «οι νέοι άνθρωποι είναι ξεκάθαρα και η πιο ευάλωτη ομάδα».

Το ογδόντα τοις εκατό των θυμάτων αντισημιτικής παρενόχλησης και το 51% των θυμάτων αντισημιτικής βίας δεν ανέφεραν τα περιστατικά στις αρχές.

Μουσουλμάνοι και αριστεροί οι περισσότεροι δράστες

Και στις τρεις ηλικιακές υποομάδες η πλειονότητα των αντισημιτικών επιθέσεων προήρχετο από «κάποιον με ακραίες μουσουλμανικές αντιλήψεις».

Το 21% των δραστών ήταν «κάποιος με αριστερό πολιτικό υπόβαθρο» και το 14% «κάποιος με δεξιές πολιτικές αντιλήψεις».

Πολλά από τα περιστατικά προκλήθηκαν από έναν «έφηβο ή μια ομάδα εφήβων» ή από κάποιον «συνάδελφο στη δουλειά ή στο σχολείο/πανεπιστήμιο», αναφέρει η έρευνα, σημειώνοντας ότι αυτό γεννά το ερώτημα ως προς την έκταση του φαινομένου εντός των πανεπιστημίων.

«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι Εβραίοι φοιτητές στα πανεπιστήμια – ειδικά όσοι ασχολούνται με την πολιτική – είναι γνωστό ότι είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένοι στην αντισημιτική παρενόχληση από τους συμφοιτητές τους, συχνά εκφραζόμενη με τη μορφή μίας αντι-ισραηλινής αντιπαράθεσης», προσθέτει η έρευνα.

«Βαθιά πολιτικοποιημένα πανεπιστημιακά περιβάλλοντα, συχνά τροφοδοτημένα με μία ακραιφνώς αριστερή πολιτική ατζέντα, ενδέχεται να γίνονται ιδιαιτέρως άβολα και ουσιαστικά αντισημιτικά για πολλούς εξ’ αυτών», επισημαίνει η έρευνα.

Το 37% των νέων Ευρωπαίων Εβραίων λέει ότι η Αραβοϊσραηλινή σύγκρουση επηρεάζει την αίσθηση ασφάλειάς τους στην ίδια τους τη χώρα «σε μεγάλο βαθμό», ενόσω ένας στους δέκα ισχυρίζεται ότι δεν παίζει κάποιον ρόλο.

Το 81% των νέων Εβραίων δηλώνει ότι ο αντισημιτισμός είναι πρόβλημα στη χώρα τους, με το 83% να επισημαίνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Ο εβραϊκός πληθυσμός της Ευρώπης βρίσκεται σε ύφεση εδώ και ενάμισυ αιώνα και οι ηγέτες που εργάζονται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο έχουν μία θεμελιώδη υποχρέωση να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, εντός του οποίου οι Εβραίοι, αλλά και όλες οι μειωνότητες θα αισθάνονται ασφαλείς», σημειώνει ο συντάκτης της έκθεσης Δρ. Τζόναθαν Μπόιντ. «Παρά τις προσπάθειες που πολλοί καλοί άνθρωποι κάνουν σε όλα αυτά τα επίπεδα, η έκθεση αυτή υποδεικνύει ότι πολλά περισσότερα μένουν ακόμη να γίνουν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...