Αρχείο

Άγκυρα εναντίον όλων - Τσαβούσογλου: "Ο Τραμπ δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις" - "Επιχειρησιακοί στις αρχές του 2020 οι S-400"

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σημερινές δηλώσεις του αναφέρθηκε στο «καυτό ζήτημα» των S-400 στην Τουρκία και τις όποιες συνέπειες έχει προκαλέσει στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας, αλλά και στο πλαίσιο του NATO και στη συνεργασία με τα άλλα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον Αμερικανό Πρόεδρο, δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Ειδικότερα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Τραμπ προσπαθεί να κρατήσει την υπόσχεσή του, ενώ άλλοι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 είναι ενάντια στην απόφαση των ΗΠΑ για αποκλεισμό της Τουρκίας.

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει συνοχή στη θέση των Αμερικανών περί επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία λόγω των S-400, αφού ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις. Έπειτα ανέφερε ότι τα συστήματα αεράμυνας θα είναι επιχειρησιακά στις αρχές του 2020.

Αν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν "επιθετική στάση" απέναντι στην Τουρκία, η Άγκυρα θα λάβει αντίμετρα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ είπε ότι στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν της παραδώσουν τα F35, τότε μέχρι η Τουρκία να παράξει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της από άλλες πηγές. Για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως του είπε να στηρίξει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.  

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TGRT Haber, ο Τούρκος ΥΠΕΞ  είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί στενές επαφές με την Τουρκία και την τουρκική προεδρία. “Επομένως βλέπουμε ένα Τραμπ που δεν θέλει να χάσει την Τουρκία. Από τις ΗΠΑ έρχονται και διαφορετικές φωνές. Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ λέει ότι ‘τα F35 και οι S400 δεν γίνονται μαζί’. Εμείς λέμε το αντίθετο. Επομένως οι ΗΠΑ δεν πλησιάζουν την πρότασή μας."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ