Κόσμος

«Αντίο δολάριο» - Toύρκοι επιχειρηματίες: «Συμφωνίες με την Ρωσία μόνο σε εθνικό νόμισμα!» - Νέο σοκ για τις ΗΠΑ


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Aπανωτά σοκ σε ΗΠΑ-Δύση. Τουρκία και Ρωσία ετοιμάζουν εμπορικές συναλλαγές 100 δισ. στο διμερές εμπόριο, όπως δήλωσε ο Naki Karaaslan, ο ένας από τους δύο επικεφαλής της Ρωσοτουρκικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Όπως δήλωσε, σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα.

Το σημαντικότερο όμως στις δηλώσεις που έκανε, βρίσκονται στο σημείο όπου αναφέρει ότι οι συναλλαγές θα γίνονται σε εθνικά νομίσματα.

«Η ανάπτυξη του εμπορίου θα γίνεται σε εθνικά νομίσματα. Εταιρείες σε Ρωσία και Τουρκία θα συνεργάζονται πλέον ακόμα περισσότερο από εδώ και στο εξής.»

Πλέον με λίγα λόγια παρακάμπτουν το δολάριο Μόσχα-Άγκυρα, δημιουργώντας άλλον έναν πονοκέφαλο στις διεθνείς αγορές.

https://twitter.com/sputnik_TR/status/1151197305376313345?ref_src=twsrc%5Etfw

Υπενθυμίζουμε πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε πει προ μηνών πως η Τουρκία σκοπεύει να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι συμπεριφέρονται σαν «άγριος λύκος».

«Η Αμερική συμπεριφέρεται σαν άγριος λύκος. Μην την πιστεύετε», είχε δηλώσει ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κιργιστάν.

«Το να χρησιμοποιούμε το δολάριο, το μόνο που κάνει είναι να μας βλάπτει. Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα βγούμε νικητές», είχε τονίζει.

Όλα αυτά, ενώ πριν λίγο ο Ν. Τραμπ, όπως αποκάλυψε πρώτο το ΠΕΝΤΑΣΤΟΓΜΑ, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-35, καθώς η κατάσταση με το ζήτημα των S-400, έχει κάνει την κατάσταση περίπλοκη.

Επίσης δηλώσεις έκανε και για την Κύπρο, καθώς είπε πως η στάση της Άγκυρας είναι προβληματική στην περιοχή!.

Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά που είπα, δουλεύουμε μέσα σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία… δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ