Κυβέρνηση

Άγριο παρασκήνιο στην ΕΛ.ΑΣ: Δεκτή η παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας- Μ.Χρυσοχοϊδης: "Ο κομματισμός δεν χωρά στις υπηρεσίες ασφαλείας" (upd)


Νεώτερη ενημέρωση 10:50

O υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε παραίτηση Ανδρικόπουλου από την ΕΛΑΣ.

«Ο κομματισμός δεν χωρά στις υπηρεσίες ασφαλείας. Θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όλη η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

«Σε ένα κράτος δικαίου ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο στις Υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας.

Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και περιμένει η κοινωνία. Είναι όρος για την αποτελεσματικότητά τους.

Προχωράμε μπροστά, με αίσθηση του δημοκρατικού καθήκοντος».

Αρχικό κείμενο

Οι προθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τις αλλαγές προσώπων φάνηκαν με το «καλημέρα σας» και πριν καλά καλά ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη «κλείσει» λίγες ώρες στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο νέος υπουργός ήταν να συγκαλέσει σύσκεψη με τους κλαδάρχες της ΕΛ.ΑΣ και τους επιτελείς κυρίως της ΓΑΔΑ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στην οποία δεν κλήθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και κανένας από τους αντιστρατήγους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο να του υποβάλει την παραίτησή του. Οι ίδιες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι αρχικά, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αρνήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, επικαλούμενος και τον θεσμικό του ρόλο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά την άρνηση αυτή, φέρεται να έδωσε εντολή να μην περάσει κανένα υπηρεσιακό έγγραφο από το γραφείο του αρχηγού της Αστυνομίας για υπογραφή. Με τον τρόπο αυτό, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ουσιαστικά κατέστησε «ανενεργό» τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο και του έθεσε σαφές πως ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός της εξόδου.

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπέβαλε τελικά την παραίτησή του.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αντικατασταθεί, αρχικά, από τον υπαρχηγό του Σώματος, τον αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη. Για το μέλλον του Αριστείδη Ανδρικόπουλου αλλά και τις υπόλοιπες αλλαγές που προτίθεται να κάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείου και την ηγεσία της Αστυνομίας αναμένονται, εντός της ημέρας, ανακοινώσεις από τον ίδιο τον υπουργό.

Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές στο σύνολο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. θα γίνουν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, μετά τις 22 Ιουλίου δηλαδή όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή.


«Θαμώνας» των συγκεντρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Η περίπτωση του κ. Ανδρικόπουλου είχε προκαλέσει σάλο, καθώς σε εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τους περασμένους μήνες, εμφανιζόταν σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή, συχνά να συνομιλεί με τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, φορώντας, πάντα, πολιτικά ρούχα.

Υπενθυμίζεται ότι η στάση του κ. Ανδρικόπουλου ενδέχεται να επισείει σοβαρές κυρώσεις καθώς σύμφωνα με το ΠΔ 120/2008 «οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων, ή πολιτικών προσώπων επισείει την ποινή της αργίας με απόλυση. Αρμόδιος να διατάξει τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του αρχηγού της ΕΛΑΣ είναι ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης».

Ιδιαίτερη εντύπωση είχαν προκαλέσει οι φωτογραφίες που φανέρωναν ότι ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος παρέστη στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην πλατεία Συντάγματος -εν όψει Ευρωεκλογών.

Στα ντοκουμέντα που δημοσιεύθηκαν εικονιζόταν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ να κατεβαίνει αρχικά μαζί με μια ομάδα υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απο την Βουλή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, καθώς και να συμμετέχει σε πηγαδάκι μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

Ύστερα από τον σάλο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες, στο ζήτημα τοποθετήθηκε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Η παρουσία του κ. Αρχηγού και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στην παραπάνω συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης» ανέφερε, αρχικά, το αρχηγείο.

Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν επίσης ότι «την ίδια ημέρα, ανάλογη παρουσία της Ηγεσίας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος».

Λίγες ώρες μετά τις εξηγήσεις που έδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, δημοσιεύτηκαν νέα ντοκουμέντα που φανέρωναν τον… θαυμασμό του Αριστείδη Ανδρικόπουλου για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ είχε μεταβεί στην Ξάνθη τη συγκεκριμένη ημέρα με σκοπό να επιθεωρήσει τα σύνορα μαζί με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη.

Πέρα από την Ξάνθη και το Σύνταγμα, ωστόσο, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αριστείδης Ανδρικόπουλος φαίνεται πως έδωσε το «παρών» και στην προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στο Αγρίνιο.

Ειρωνική αντίδραση από την Όλγα Γεροβασίλη

Οι εξελίξεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκάλεσαν την αντίδραση της τέως υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, η οποία με ανάρτησή της στο Facebook, σχολίασε την πρόθεση του διαδόχου της να «ξηλώσει» την ηγεσία της Αστυνομίας.

«Σε λίγες ώρες μετά από «αντικειμενική» αξιολόγηση (!) ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ. Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης. Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛ.ΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς. Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το κομματικό κράτος. Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς», έγραψε η πρώην υπουργός.

https://www.facebook.com/olgagerovasili/posts/1987484344690144&width=500

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ