Κόσμος

Τι «πάρε-δώσε» έχει το καθεστώς Ερντογάν με τον Σόρος;

Τουρκική οργάνωση που συνδέεται με την κόρη του Ερντογάν απαντά σε κριτική για τη χρηματοδότηση του Soros.

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών και Δημοκρατίας (Kadem), πρωτοβουλία της οποίας  αντιπρόεδρος είναι η θυγατέρα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο οργανισμός δεν είχε λάβει ποτέ χρηματοδότηση από οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του φιλανθρωπικού οργανισμού του δισεκατομμυριούχου George Soros.

Η πρόσφατη διαμάχη για το Kadem προκάλεσε ένα σχόλιο από τον Yusuf Kaplan, έναν αρθρογράφο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, ο οποίος στο Twitter κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Οικογένειας και του Kadem για υποστήριξη της ισότητας των φύλων.

"Η προστασία της οικογένειας έχει γίνει θέμα εθνικής ασφάλειας", ανέφερε ο αρθρογράφος.

Ο κ. Kaplan δήλωσε ότι τα σχέδια για την ισότητα των φύλων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας του Soros οδήγησαν στην κατάρρευση του οικογενειακού ιδρύματος.

Το τουρκικό υποκατάστημα  του Ιδρύματος «Ανοιχτής Κοινωνίας» του Σόρος ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του στην Τουρκία τον Νοέμβριο, αφού ο Ερντογάν καταδίκασε τον «διάσημο ουγγροεβραίο Σόρος», κατηγορώντας τον ότι έχει υποστηρίξει τις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις του Γκεζι για να χωρίσει την Τουρκία.

Ο γνωστός χρηματοδότης είναι επίσης το κέντρο της δίκης Gezi, όπου οι εισαγγελείς ζητούν συνολικά 47.520 χρόνια φυλάκισης για 16 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου φιλάνθρωπου Osman Kavala.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι ύποπτοι επιχείρησαν να ανατρέψουν βίαια την κυβέρνηση διοργανώνοντας τις διαμαρτυρίες του Gezi Park, τις μεγαλύτερες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις από τότε που το ισλαμικό κυβερνών κόμμα ήρθε στην εξουσία το 2002.

Ωστόσο, οι επικριτές χαρακτήρισαν τις κατηγορίες αβάσιμες, ενώ ορισμένοι σημείωσαν πως συχνά ονόματα όπως του Soros έχουν επικαλεσθεί ενάντια στις απόψεις όσων διαφωνούν με το κυβερνών κόμμα. Ο Elif Çakır, ένας αρθρογράφος για την ισλαμική εφημερίδα Karar, χαρακτήρισε σοκ να βλέπει τις ίδιες κατηγορίες που επιβλήθηκαν στην κόρη του Erdoğan.

"Τα τελευταία πέντε χρόνια, όποιος σκέφτεται ελαφρώς διαφορετικά ή επικρίνει την κυβέρνηση του ΑΚΡ ... έχει χαρακτηριστεί ως« συνωμοσιολόγος»,«προδότης», συνεργάτης με ξένες δυνάμεις", ανέφερε ο Çakır.

"Ποιος θα πίστευε ότι θα έρθει η μέρα που θα έλεγαν την ένωση της Sümeyye Erdoğan Bayraktar ως«Sorosist». Αποκαλώντας το Kadem «Sorosist» (ελεύθερη μετάφραση: Σοροσιστικό) είναι το ίδιο με το να αποκαλούν την Sømeyye Erdoğan Sorosist», είπε.

Η Sümeyye Bayraktar προχώρησε την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το Kadem. Η πρόεδρος της οργάνωσης, Saliha Okur Gümrükçüoğlu, δήλωσε ότι ο όρος "ισότητα των φύλων" δεν κατανοήθηκε σωστά στην Τουρκία. Είπε ότι η οργάνωσή της προτίμησε τον όρο "δικαιοσύνη για τα δύο φύλα", καθώς η ισότητα των φύλων «δεν αντανακλούσε τον πλούτο των διαφορών μεταξύ γυναικών και ανδρών».

Οι φιλοκυβερνητική πλευρά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχει στοχεύσει οργανώσεις που εργάζονται για την ισότητα των φύλων, κατηγορώντας τους ότι «προωθούν την ομοφυλοφιλία».

"Η ομοφυλοφιλία και παρόμοιες τάσεις αντιβαίνουν στη δημιουργία, είναι διεστραμμένες τάσεις. Όλοι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να προστατεύονται, αλλά αυτά τα είδη των διεστραμμένων τάσεων εντελώς αντιφάσκουν με τις πεποιθήσεις και τις πολιτιστικές αξίες μας ", δήλωσε .

"Το Kadem δεν έλαβε ποτέ καμία χρηματοδότηση από διεθνές ίδρυμα και ποτέ δεν υπέβαλε τέτοια αίτηση", είπε, προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες εναντίον της οργάνωσης για σύνδεσμο με τον Soros είναι συκοφαντία.

Η πρόεδρος της Kadem είπε ότι ο οργανισμός είχε χρησιμοποιήσει μόνο οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία διαχειρίζεται η Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών. Είπε ότι οι δράσεις τους αποσκοπούσαν στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και στην ένταξη των γυναικών προσφύγων στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ