Ελληνοτουρκικά

Πολεμικό παραλήρημα από την Άγκυρα: Προεξοφλεί ελληνοτουρκική σύγκρουση για τη θάλασσα της Λιβύης - Στο επίκεντρο τα ενεργειακά

Σε ένα νέο πολεμικό παραλήρημα προχώρησε η Άγκυρα με άρθρο Τούρκου ναυάρχου εν αποστρατεία, ο οποίος προεξοφλεί ελληνοτουρκική σύγκρουση για τη θάλασσα της Λιβύης, νοτίως της Κρήτης. 

Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στον εμφύλιο της Λιβύης, με στήριξη στους τζιχαντιστές της κυβέρνησης και αποστολή εξοπλισμού και στρατευμάτων για ενίσχυση των δράσεων κατά του ισχυρού ηγέτη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η τουρκική επιρροή στη Λιβύη και ο έλεγχος της κυβέρνησης είναι στόχος στρατηγικής σημασίας για τον Ερντογάν, καθώς έτσι του δίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσει ένωση ΑΟΖ με τη Λιβύη, παράνομα φυσικά, και τελικά μερίδιο στα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, τα οποία σύμφωνα με όσα αναφέρουν ειδικοί, είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτά της Α.Μεσογείου.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας, Yeni Safak, δίνει τη δική της οπτική γωνία για το ποιο είναι το διακύβευμα για την Άγκυρα από την εμφύλια σύγκρουση στη Λιβύη.

Συγκεριμένα, η τουρκική εφημερίδα φιλοξενεί ένα άρθρο του ναυάρχου εν αποστρατεία, Cem Gürdeniz, όπου εξηγεί τι θα πρέπει να κάνει η Τουρκία προκειμένου να μην την «φάει λάχανο» η Ελλάδα στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων της Λιβύης.

Όπως ισχυρίζεται ο Gürdeniz, η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την πτώση του Καντάφι στη χώρα, ο οποίος δε δεχόταν οριοθέτηση συνόρων με την Αθήνα. Η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται ο Gürdeniz, «έκλεψε» 39 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη Λιβύη, μέσω της υφαλοκρηπίδας της Κρήτης, κάτι που δεν είχε δικαίωμα να κάνει.

Η Αθήνα συγκεκριμένα, συνεχίζει ο ναύαρχος ε.α. επωφελήθηκε από το χάος που προκλήθηκε στη Λιβύη όπου δεν υπήρχε πλέον ισχυρή κυβέρνηση και όχι μόνο δήλωσε δικαιοδοσία στα εν λόγω σημεία αλλά εξέδωσε μάλιστα και άδειες για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Η Λιβύη από τη μεριά της δεν μπορεί να αναλάβει δράση αφού δε διαθέτει ναυτικό και μάλιστα αυτά τα 39 τετ. χλμ έχουν κλαπεί ουσιαστικά από τη σύμφωνα με τον Gürdeniz. Αυτό που πρέπει να κάνει η Τουρκία είναι να υπογράψει συμφωνία με την τωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία στηρίζεται από τον ΟΗΕ αλλά έχει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Οι δράσεις εναντίον του Χαφτάρ είναι επομένως επιβεβλημένη για τον Gürdeniz ο οποίος έχει ξεκινήσει εκστρατεία προκειμένου να ανατρέψει την κυβέρνηση της Τρίπολης. Έτσι θα ενισχυθεί άλλωστε και το όραμα της «γάλαζιας πατρίδας» (Mavi Vatan) που επικαλείται η Άγκυρα.

Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. προειδοποιεί επίσης πως η Αθήνα, όπως και η Κύπρος, θα λάβουν δραστικά μέτρα κατά της Τουρκίας με συλλήψεις προσωπικού των τουρκικών γεωτρήσεων, με παραπληροφόρηση αλλά και με χρησιμοποίηση των γκιουλενιστών που έχουν καταφύγει στην Κύπρο.

Σημειώνεται πως πρόσφατα έπεσαν οι υπογραφές για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρεία EXXON MOBIL και άλλες εταιρείες.

Τούρκοι αξιωματικοί: Με τους S-400 τα ελληνικά F-16 δε θα πετούν στο Αιγαίο

«Με τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 τα ελληνικά F-16 δε θα πετούν στο Αιγαίο και τα ελληνικά πλοία δε θα μπορούν να κυκλοφορούν» εκτιμούν Tούρκοι αξιωματικοί. Η Άγκυρα ετοιμάζεται να παραλάβει τους S-400 σε λίγες ημέρες, παρά τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, στην Τουρκία εκφράζουν την εκτίμηση ότι ούτε τα υπερσύγχρονα 5ης γενιάς ισραηλινά μαχητικά F-35 δε θα έχουν τη δυνατότητα να πετούν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο!

Ανάλογες δηλώσεις έκανε στο τουρκικό κανάλι ΑΤV o αντιστράτηγος Ε.Α Φ. Ερενέλ δείχνοντας ότι η Άγκυρα δε βλέπει τους S-400 ως αμυντικό όπλο, και ότι η απόκτηση τους επηρεάζει και την Ελλάδα παρά τις διαψεύσεις της Μόσχας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ