Μέση Ανατολή

Κολοσσιαίο σχέδιο σύνδεσης Τεχεράνης-Συρίας: Το Ιράν αποκτά πρόσβαση στη Μεσόγειο - Αλλάζει ο χάρτης της Μ. Ανατολής

Νέες εξελίξεις έρχονται από την Τεχεράνη και τα σχέδια της στην Συρία, τα οποία αφορούν την διασύνδεση του Ιράν με το Ιράκ και την Συρία με τελικό προορισμό την Μεσόγειο.

Το Ιράν προετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή μιας μεγάλης σε έκταση σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την πρωτεύουσα Τεχεράνη με την παράκτια πόλη Λατάκια της Συρίας, ανέφερε ο διευθυντής των συριακών σιδηροδρόμων Ναντίμ Αλ Φάρες.

Σύμφωνα με τον Fares, ο νέος σιδηρόδρομος θα προωθήσει το περιφερειακό εμπόριο μεταξύ Συρίας, Ιράκ και Ιράν στην Α.Μεσόγειο και το λιμάνι της Μπάνια, το οποίο θα ελέγχουν οι Ιρανοί από την 01 Οκτωβρίου 2019.

Το νέο έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την ιρανική κυβέρνηση, με υποστήριξη τόσο από τη Συρία όσο και από το Ιράκ.

Ο Διευθυντής της ιρακινής εταιρείας σιδηροδρόμων, Jawad Kazim, δήλωσε ότι το Ιράκ έχει προηγουμένως υπογράψει συμβάσεις για την υλοποίηση έργων με ιρανικές εταιρείες, αλλά οι περισσότερες καθυστέρησαν.

Για τη Συρία, η νέα σιδηροδρομική γραμμή αναμένεται να διευκολύνει τα οικονομικά ζητήματα που προέκυψαν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ενώ αυτό θα ήταν επωφελές για όλα τα μέρη, αυτό το νέο σιδηροδρομικό έργο θα αντιμετωπίσει την έντονη αντίθεση των ς ΗΠΑ και των συμμάχων τους, κυρίως του Ισραήλ, που δεν επιθυμεί επουδενί την ιρανική παρουσία στην Μεσόγειο.

Το Ισραήλ αντιτίθεται σφόδρα σε οποιαδήποτε τέτοιο έργο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα ιρανικά σχέδια  στη Συρία, ενώ συχνά κατηγορεί την Τεχεράνη ότι μεταφέρει όπλα και πυραύλους  στην Συρία για να απειλήσει ισραηλινό έδαφος.

Οι ΗΠΑ για αυτόν τον λόγο θα αντιταχθούν στον έλεγχο από τον συριακό στρατό της συνοριακής πόλης Albukamal κοντά στο Deir Ezzor, επειδή θα επιτρέψει στο Ιράν να κατασκευάσει αυτή την  σιδηροδρομική «γέφυρα», κατά μήκος της διεθνούς εθνικής οδού.

Πρόκειται για ένα καυτό σκηνικό που πρόκειται να δυναμιτίσει την περιοχή και να δώσει ακόμα μία πιθανή γενικευμένη ανάφλεξη εντός του συριακού εδάφους ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία κά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...