Κόσμος

S-400: Σε μείωση των εντάσεων ελπίζει ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από μέρους της Ουάσινγκτον, με την Άγκυρα να διαμηνύει ότι δεν θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία.

Την ελπίδα η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων που έχουν προκληθεί σε σχέση με τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι υπάρχει διάλογος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία για το ζήτημα σε αυτήν τη συνεδρίαση, αλλά επίσης και ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθούν στην Οσάκα αργότερα μέσα στην εβδομάδα και ελπίζω ότι αυτό μπορεί να φέρει κάποια πρόοδο σε ένα ζήτημα που είναι δύσκολο για όλους μας», σημείωσε ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το θέμα των S-400 βρέθηκε στο τραπέζι του ΝΑΤΟ στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας.

Το θέμα της αγοράς των ρωσικών S-400 έχει προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο και επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τους S-400 και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο της G20 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην Οσάκα της Ιαπωνίας, είπε ότι στις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο, δεν βλέπει ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Το θέμα των S-400 δεν αποκλείεται να αποτελέσει αντικείμνο συζήτησης και στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου της G20.

https://youtu.be/xMcxonKJvjI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...