Ελληνοτουρκικά

Τουρκική πρόκληση με πολεμικό πλοίο στην Κάλυμνο - Σε ύψιστο συναγερμό οι ΕΔ στο Αιγαίο

Μια ανάσα από την Κάλυμνο έφτασε το πρωί της Δευτέρας ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πέρασε από την Κάλυμνο και είχε βάλει ρότα προς Αστυπάλαια.

Μάλιστα, πέρασε σε κοντινή απόσταση από επιβατικό πλοίο που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από την Κάλυμνο για το Μαστιχάρι της Κω, με τους πολίτες να μην μπορούν να πιστέψουν στο θράσος των Τούρκων, αλλά και στην χαρακτηριστική αδράνεια των Ελληνικών σκαφών που ούτε για... τους τύπους δεν προσέγγισαν κατά την διέλευση του το τουρκικού πλοίο.

Το συμβάν σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας.

Δείτε την εικόνα από το Newpost.gr

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΔ

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες σε Αθήνα, Λευκωσία, Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για ένα θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο εντός του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου στο Αιγαίο.

Και μπορεί δημοσίως η ελληνική κυβέρνηση να κρατά χαμηλούς τόνους, ωστόσο έχει διατάξει ήδη αυξημένη επιφυλακή στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν νέο αυστηρό μήνυμα προς τον Ερντογάν, βάζοντας «φρένο» στις επιδιώξεις του.

Στον κίνδυνο ενός ατυχήµατος στο Αιγαίο, λόγω της έντασης που σωρεύεται από την πλευρά της Τουρκίας έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστηµα τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. 

Και οι δύο υπογραμμίζουν την ετοιµότητα αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώµατα σε πλήρη εναρµόνιση µε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, πράγµα που κάνει και ο πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανοιχτή γραµµή µε το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, παρακολουθεί στενά κάθε τουρκική κίνηση, ενηµερώνοντας συµµάχους και εταίρους.

Σχέδια της Τουρκίας και για το Καστελόριζο

Εν τω μεταξύ, από την Ουάσινγκτον όπου βρεθηκε, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδα Ευάγγελος Αποστολάκης περιέγραψε μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, η οποία είναι γνωστή σε μικρό κύκλο Ελλήνων αξιωματούχων, ανάμεσα τους και στελέχη της αντιπολίτευσης: Η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Κύπρο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αλλά έχει εκπονήσει σχέδια και για το Αιγαίο, στην περιοχή του Καστελόριζου.

Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε με στοιχεία την τουρκική παραβατικότητα, και αφού αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική δύναμη με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, εντόπισε σοβαρότατα θέματα με την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, ο κ. Αποστολάκης παρουσίασε αποδείξεις ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν στην άλλη πλευρά της ζώνης, όπως είπε, και στο Αιγαίο, και αυτό -όπως τόνισε- μας ανησυχεί πολύ γιατί οι απειλές εντείνονται.

«Θα θέλαμε», τόνισε ο κ. Αποστολάκης, «και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση, γιατί αυτό σημαίνει πράξεις (this means actions). Αυτό είναι κάτι που λέω στους ομολόγους μου στις ΗΠΑ. (Θέλω) να μοιραστώ την ανησυχία μου για το μέλλον αν δεν σταματήσουν και δράσουν με αυτόν τον μονομερή τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...