Αρχείο

Το Παρίσι στο "πλευρό" Ελλάδας-Κύπρου - Μακρόν σε Τσίπρα: «Αλέξη, εγώ σου στέλνω και τις φρεγάτες αν το ζητήσεις»

Στο προσκήνιο της χθεσινής Συνόδου Κορυφής πάρθηκαν κοινές αποφάσεις, υπογράφηκαν, έγιναν δηλώσεις καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας, ωστόσο, το παρασκήνιο έχει πολύ ζουμί, καθώς οι στάσεις των Ευρωπαίων ηγετών αποκαλύπτουν πολλά για το μέλλον της περιοχής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, μοιάζει νε στέκεται στο πλευρό Ελλάδας-Κύπρου, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι διατεθειμένος να στείλει φρεγάτες στην περιοχή μας.

Η τουρκική προκλητικότητα έχει απασχολήσει πολύ τόσο τη χώρα μας, όσο και την Ευρώπη, ωστόσο οι περισσότεροι ηγέτες αρκούνται στα "στοχευμένα μέτρα" και αρνούνται να διατηρήσουν μια πιο σκληρή στάση κατά της Τουρκίας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να τηρήσει τα όσα ισχυρίστηκε και πόσο έτοιμος είναι για πλήρη ρήξη με την Τουρκία. Τα ενεργειακά συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι τεράστια, συνεπώς όλα είναι... πιθανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συζήτηση των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών στο Συμβούλιο Κορυφής, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας όσο κι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησαν πιο σκληρή στάση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τουσκ.

Του ζήτησαν, το Συμβούλιο να υιοθετήσει σκληρότερο λεκτικό στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία. Τότε ο Ολλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε επιφυλάξεις για τη φράση «στοχευμένα μέτρα». Αποστασιοποιημένη εμφανίστηκε και η Ανγκελα Μέρκελ, ζητώντας χρόνο να το σκεφτεί κι εξέφρασε ενόχληση γιατί δεν είχε κατατεθεί νωρίτερα η πρόταση.

Τότε, το λόγο πήρε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν κι απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε «εγώ Αλέξη δεν έχω αντίρρηση. Ακόμα κι αν μου ζητήσεις φρεγάτες να έρθουν να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω. Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε».

Τότε το λόγο τον πήρε ο Τσίπρας και είπε: «Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...