Ελληνοτουρκικά

Κλιμακώνει η Τουρκία! Νέο πολεμικό μήνυμα κατά της Ελλάδας: «Έλληνες θα καείτε!»

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Σε ένα νέο κρεσέντο προπαγάνδας προσπαθεί να υποβαθμίσει την ελληνική άσκηση «καταιγίδα» συγκρίνοντάς τη με την άσκηση «θαλασσόλυκος». Στο μεταξύ ο Ερντογάν συνεχίζει την επιθετική ρητορική με άκρως προκλητικές δηλώσεις για τα εντάλματα σύλληψης του πληρώματος του γεωτρύπανου που είναι μέσα στη κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Από τα πυρά του Τούρκου προέδρου δεν γλίτωσε ούτε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ως «φιάσκο» χαρακτηρίζει την ελληνική ναυτική άσκηση «Καταιγίδα» η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» και μέρος του τουρκικού τύπου, που εμπαίζει την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει σε κυριακάτικο δημοσίευμά της, «η Ελλάδα προσπάθησε να μιμηθεί την άσκηση "Θαλασσόλυκος-2019", που ήταν μία επίδειξη ισχύος της Τουρκίας, αλλά έγινε τελικά αντικείμενο εμπαιγμού. Οι Έλληνες, ελλείψει μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΙΗΑ, προσπάθησαν με την άσκηση «Καταιγίδα» να δείξουν τη δύναμή τους πετώντας μικρά drones πάνω από ένα κομμάτι του Αιγαίου, και με το ήμισυ των πλοίων που συμμετείχαν στην τουρκική άσκηση ‘Θαλασσόλυκος’», γράφει η «Γενί Σαφάκ».

Ταυτόχρονα η εφημερίδα προσθέτει  ότι η Τουρκία έδωσε προς το ελληνικό ναυτικό, που εμφανίστηκε ανεπαρκές να συναγωνιστεί με τα τουρκικά πλοία και αεροσκάφη, το εξής μήνυμα: «Μη θερμαίνετε τα νερά, γιατί θα καείτε εσείς οι ίδιοι μόνοι σας!».

Ερντογάν για Α. Μεσόγειο: Οσοι θέλουν να συλλάβουν τα πληρώματα μας θα γλείφουν μονό τις παλάμες τους

Νέες δηλώσεις για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Tούρκος πρόεδρος στην ομιλία τους προς τους εξαγωγείς τόνισε πως «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο , τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεἰ.

Διαθέτουμε 4 πλοία, από αυτά τα δυο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίσουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!

«Άλλωστε με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουμε πάρει τη θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε εκεί. Αυτό το προσωπικό μας είναι δικό μας καθήκον να το προστατεύσουμε. Και αυτό το συνεχίζουμε και θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος», υπογράμμισε.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά».

«Αγαπητοί αδελφοί μου εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Που ήμασταν και που είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι», ανέφερε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «εάν κάποιοι κάνουν κινήσεις, και εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας, παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Μακρόν και ανέφερε πως «ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εσύ τι λες ρε! Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Ποιος είσαι εσύ; O δικηγόρος τους;».

Στη συνέχεια χαρακτήρισε «ατζαμή» τον Εμανουέλ Μακρόν και είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντά του και θα χρειαστεί καιρό για να τα καταφέρει αυτό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ